În luna lui Mărțișor, la colț de primăvară, am avut plăcerea să discutăm cu Raluca Chivu, studentă în cadrul Școlii Doctorale de Marketing a Academiei de Studii Economice din București și antreprenor la „Raiana: Nutriție și Kinetoterapie”, business-ul pe care îl conduce. Despre cum reușește să îmbine cele două calități plus un job, despre cum o ajută cercetarea științifică în antreprenoriat și viceversa, cât și despre modelele sale în viață, aflăm chiar de la Raluca, în rândurile următoare.

 

Societatea Antreprenorială Studențească: Pentru început, te rog să ne spui în ce domeniu este afacerea ta și care sunt principalele activități întreprinse.

Raluca: În nutriție, iar printre principalele activități întreprinse pot aminti oferirea de consultanță în abordarea unui stil de viață sănătos sau îndrumare în vederea scăderii sau menținerii greutății corporale (remodelare corporală).

Cum ți-a venit ideea? Când ai văzut oportunitatea de a deschide o afacere în domeniul respectiv?

Ideea de afacere o aveam cu ceva timp înainte să pun bazele propriu-zise, îmi trecuse ideea prin minte, știam că îmi place și că sunt atrasă de această arie, însă nu atât de serios. Oportunitatea a apărut odată cu lansarea proiectelor de tip Start-up din cadrul Academiei de Studii Economice din București și am zis „de ce nu? Acum e momentul.”

Ești studentă la Școala Doctorală de Marketing. Cum reușești să îmbini cele două activități, de student și antreprenor?

Cu foarte multă răbdare și pasiune pentru ambele. Știți cum se spune, „dacă faci ceea ce îți place, nu simți că muncești”. Așa este și în cazul meu.

Crezi că în lumea afacerilor contează dacă ești femeie?

Cred că acest lucru contează doar dacă tu, ca femeie, vrei să conteze. Atât.

Descrie-ne o zi din viața ta. La ce oră te trezești, câte ore aloci afacerii tale, câte studiului etc. Mai ai și timp liber?

O zi din viața mea este lungă. Trebuie să fie lungă pentru a mă putea descurca în toate. Mă trezesc devreme, în general, iar restul zilei mi-l împart între afacere, studiu și job. Nu prea mai am timp liber, dar fac tot posibilul pentru a-mi aloca, din când în când, și momente de liniște. Am nevoie de baterii încărcate.

Crezi că, pentru un student, există un moment mai bun decât altele pentru a se lansa în antreprenoriat? Dacă ar fi să alegi între ciclurile licență, masterat și doctorat, cu ce specific ar veni fiecare la cariera de antreprenor?

Cred că depinde foarte mult de atitudinea fiecăruia și de experiența personală. Sunt studenți la licență care au mai multă experiență pe piața muncii decât un doctorand, de aceea nu aș putea generaliza. Spiritul antreprenorial se vede, se simte și se manifestă la momentul potrivit, indiferent de stadiul educațional. Consider, însă, că aici este valabilă o vorbă din popor care spune „cu cât mai devreme, cu atât mai bine”, pentru că ai mai mult timp să greșești, să îți asumi greșelile și să înveți ceva din ele. De la un anumit moment dat nu îți vei mai permite acest lux. Se va numi risc și va fi mai dificil.

Având experiența de ambele părți, cum sau prin ce crezi că ar trebui universitățile să contribuie (mai bine) la încurajarea spiritului antreprenorial în rândul studenților?

Prin mai multă educație antreprenorială și prin mai multă practică, prin exemple și prin discuții cu alți antreprenori care au reușit, pentru a-i ajuta pe studenți să înțeleagă din experiența altora că nimic nu se obține ușor și că trebuie să munească pentru ceea ce își doresc. Studenții învață foarte mult teoretic. Sunt învățați să rețină informațiile, să le memoreze, însă nu sunt învățați să încerce lucruri ieșite din aria de confort și să își asume responsabilități. Nu mai au această cultură individuală de a se dezvolta și de a se implica în cât mai multe activități. Se plafonează cândva, la un moment dat, și rămân acolo.

Ce avantaje ți se par suficient de relevante pentru a-i motiva pe tineri să se lanseze în antreprenoriat încă din timpul studenției?

Timpul disponibil ar fi unul dintre principalele avantaje. În studenție ai foarte mult timp liber pe care îl poți aloca activităților antreprenoriale. De asemenea, networking-ul reprezintă un avantaj, oportunitățile de a cunoaște alte persoane și de a interacționa cu ele fiind aproape nelimitate în timpul studenției. Am considerat întotdeauna că poți învăța câte ceva de la orice persoana nouă pe care o cunoști.

Definește antreprenoriatul în trei cuvinte, te rog.

Încredere, independență, entuziasm.

În ce fel te ajută experiența antreprenorială în cercetarea științifică? Simți că o poți utiliza, că îți este benefică în cercetare?

Consider că experiența antreprenorială te ajută în orice. Chiar dacă, din punct de vedere științific, nu reiese un avantaj direct și vizibil, experiența antreprenorială te ajută în mai buna gestionare a timpului și a resurselor. Din experiența antreprenorială înveți că limitele sunt doar bariere psihologice și că, întotdeauna, poți face față provocărilor chiar și acolo unde nu te aștepți.

Invers, cum te ajută cercetarea științifică în antreprenoriat?

Cercetarea științifică te ajută prin idei, prin cultură, grad de cunoaștere și prin dezvoltarea capacității de selecție a informațiilor. În antreprenoriat, la fel ca în cercetarea științifică, trebuie să „minerești”, să sapi după cele mai bune surse, cele mai bune informații și cele mai bune resurse pentru a te ajuta tu pe tine.

Te gândești să extinzi afacerea sau să te dezvolți și în alt domeniu?

Mă gândesc la multe lucruri. Sunt încă la vârsta la care îmi permit să greșesc, așa că, pe lângă ideea de a-mi dezvolta afacerea, mă gândesc să încerc și lucruri noi. Adiacente, bineînțeles, pentru că pasiunea pentru sănătate și frumos își va pune amprenta în tot ceea ce voi face.

Cine sunt modelele tale în viață?

Greu de ales… Întotdeauna mi-a plăcut să mă inspir și să încerc să îmi însușesc ceea ce am apreciat cel mai mult la un om. Ambiția, curajul, puterea de a zâmbi chiar și în cele mai dificile momente au fost, cumva, „furate” de la cei pe care i-am admirat de-a lungul timpului. Când eram mică, de exemplu, o admiram foarte mult pe Gabriela Szabo. Îmi plăcea ceea ce făcea și admiram pasiunea, dedicarea cu care se lupta pentru visurile ei. Mai târziu am realizat că, de fapt, apreciam la ea ambiția de a reuși întotdeauna în ceea ce și-a propus.

Pentru încheiere, vrei să oferi un sfat sau să transmiți un gând studenților care doresc să devină antreprenori, dar poate că încă nu au curajul să o facă?

Nu contează curajul, contează momentul, imboldul și entuziasmul. Restul vine de la sine.

Categories:

Tags:

No responses yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentarii recente