Academia de Studii Economice din București sprijină inițiativele antreprenoriale din rândul studenților, dar și pe cele ale persoanelor interesate să dezvolte o carieră în antreprenoiat.

Diana Drăghici este o tânără ambițioasă, cu o pasiune imensă pentru lumea afacerilor. Creativă și cu o dragoste deosebită pentru artă, în timpul liber, se dedică scrisului și picturii. Urmându-și visul măreț de a deveni un antreprenor de succes, Diana este fondatoarea Affluence Design, o agenție specializată în performance marketing, înființată în martie 2020, în plină pandemie. Afacerea sa se concentrează pe sprijinirea autorilor, trainerilor și coach-ilor în lansarea cursurilor lor în mediul digital.

Încă din copilărie, Diana a fost atrasă de lumea afacerilor, jucându-se cu idei precum vânzarea de limonadă. Interesul ei pentru publicitate a crescut odată cu vârsta, începând din școala generală, unde talentul ei a fost remarcat de o profesoară. Experiențele din liceu, în special participarea la concursul internațional al firmelor de exercițiu Virtual Enterprises în New York City, i-au consolidat interesul și înțelegerea lumii afacerilor, învățând despre planificare, promovare și leadership.

Modelul ei în antreprenoriat a fost tatăl său, un liber profesionist din domeniul juridic, de la care a învățat multe despre gestiunea internă, contabilitate și dedicarea față de meserie. Deși a visat inițial să deschidă o cafenea care să promoveze tineri artiști, drumul ei a luat o altă direcție, condusă de dorința de a avansa rapid în carieră și de a experimenta libertatea pe care o oferă viața de antreprenor. Deși această cale vine cu provocări, cum ar fi necesitatea de a îndeplini multiple roluri în afacere, Diana apreciază libertatea financiară, de organizare a timpului și de a crede că totul este posibil.

Experiența sa practică în domeniu, obținută în urma lucrului pe care l-a prestat într-o agenție de marketing de renume din București, a fost un atu deosebit. Astfel, pe perioada în care a fost colaboratoare, nu doar că a căpătat experiență în domeniu, însă a acumulat și noi cunoștințe, mult mai practice – alături de cele teoretice pe care le dobândise pe perioada studiilor universitare – și și-a dezvoltat și abilitățile în domeniu. În plus, a colaborat cu o varietate de clienți, de la start-up-uri la companii mari, ajungând astfel să înțeleagă mai bine nevoile clienților care apelează la servicii de marketing, precum și modelul de business ce stă la baza unei agenții de marketing.

În fiecare zi, Diana se trezește cu bucuria că își urmează pasiunea și că a reușit să transforme visul ei de a avea și a conduce propria afacere, în realitate. Diana demonstrează că reușita într-un domeniu foarte competitiv, nu este greu de atins. Rețeta ei de succes include, printre alte “ingrediente”, cunoștințe în domeniu, creativitate artistică, perseverență, pasiune, dar și o echipă dedicată. Povestea sa este un exemplu de determinare și pasiune în căutarea succesului și a realizării personale și profesionale!

Cu modele de antreprenori în familie, Ștefania a fost motivată și inspirată să urmeze cariera antreprenorială, încă de mică. Formarea sa într-un mediu dominat de antreprenori (tatăl deținând o firmă de închirieri mașini, iar sora un business în Olanda), a jucat un rol extrem de important în dezvoltarea mentalității, dar și a spiritului său antreprenorial.

Cu o dorință arzătoare de a fi propriul său șef și de a avea un impact pozitiv semnificativ în societate, Stefania a fondat Miss Green în 2023, la vârsta de 20 de ani. Miss Green este o afacere inovatoare care se ocupă cu închirierea plantelor de interior pentru spații de birouri, restaurante, hoteluri și evenimente. Afacerea oferă un serviciu complet, inclusiv designul interior al plantelor și întreținerea acestora, garantând înlocuirea plantelor, în caz de nevoie.

Ștefania este un antreprenor dedicat care își împarte timpul între studii și conducerea afacerii. Deși este încă la începutul drumului în lumea antreprenoriatului, recunoscând necesitatea de a îmbunătăți anumite competențe, cum ar fi cele din sfera marketing-ului și a dreptului, ea continuă să învețe și să se dezvolte.

Unul dintre principalele obstacole întâmpinate de Ștefania în gestionarea afacerii sale este convingerea potențialilor clienți din România de valoarea și utilitatea serviciului oferit, o provocare care îi testează abilitățile de comunicare și persuasiune.

Ștefania nu a avut experiențe anterioare ca antreprenor sau angajat, însă a dobândit diverse abilități lucrând alături de tatăl ei în firma sa.

Sfatul Ștefaniei pentru viitorii antreprenori este unul de înțelepciune simplă și profundă: „Cel mai bun moment să începi ceva sau să perfecționezi este momentul prezent pentru că este singurul pe care îl controlezi”. Aceasta reflectă filosofia ei de viață și de afaceri – acționați acum și modelați viitorul cu propriile mâini.

Antreprenorii se cunosc de mici, antreprenorii de succes se cultivă în timp. Așa s-a întâmplat în cazul lui Andrei-Dragoș Pătrașcu care, de la gestionarea unui stand cu limonadă la vârsta de 5 ani, a ajuns să conducă la vârsta de 22 de ani o companie cu o cifră de afaceri de 1.5 mil. lei.

Asta nu înseamnă că fiecare aventură antreprenorială a generat victorii, întrucât au fost și multe eșecuri pe care Andrei le-a îmbrățișat cu o formă de curaj și curiozitate de invidiat. Și-a învățat lecțiile remarcându-se printr-o tenacitate remarcabilă “cu pași mici înainte …”.   

Andrei a fost olimpic multiplu medaliat cu aur în perioada liceului și a continuat să-și multiplice rezultatele excepționale și pe perioada facultății.

Din acest motiv, cea mai nouă idee a sa prinde tot mai mult contur în sfera health-tech. Este vorba de BRINY – un start-up dedicat tratamentului și prevenției afecțiunilor respiratorii. BRINY este o soluție tehnologică patentată de generare a aerosolilor salini.

Această soluție salină acționează ca un agent de curățare naturală a plămânilor, ajutând la eliminarea toxinelor și iritanților care se acumulează în sistemul respirator. Astfel, BRINY reprezintă o soluție indispensabilă pentru fumători, pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar, pentru persoanele cu predispoziție la alergii, afecțiuni respiratorii, probleme de somn etc. BRINY nu este doar un echipament recomandat pentru utilizarea în clinici și instituții medicale; BRINY aduce o briză de aer proaspăt în fiecare casă, pentru sănătatea celor mari și mici, pentru o respirație mai ușoară și o stare de bine în fiecare familie.

Silențios, cu un design modern și prietenos, BRINY facilitează experiența utilizatorilor transformând orice încăpere într-o oază de liniște și relaxare pătrunsă de un aer răcoros marin.

BRINY este cu 180% mai eficient în reducerea PM1, PM2.5 și PM10 decât soluțiile concurente prezente pe piață, conform măsurătorilor comparative, incluse în patent. BRINY este mai mult decât un purificator, BRINY este starea ta de bine.

Maria Obada, o tânără de doar 21 de ani, a început să-și croiască un drum îndrăzneț, într-o manieră inovatoare în fascinanta lume a antreprenoriatului, punând accent pe domeniul agricol. Fondatoare a IDEEA GREEN CONCEPT, Maria a pus bazele companiei sale în 2019, cu o viziune clară și pasiune pentru agricultură.

Maria a avut o atracție către antreprenoriat încă din adolescență, visând la propriul său business încă din clasa a 9-a. Cu toate că a avut multe idei de afaceri, a așteptat momentul potrivit pentru a le pune în aplicare. Motivația ei principală a fost dorința de a lucra pentru sine și de a-și valorifica propriile succese, în loc de a contribui la prosperitatea altora.

Cu toate acestea, drumul Mariei nu a fost lipsit de obstacole. Fiind femeie într-un sector dominat de bărbați și având o diferență semnificativă de vârstă față de majoritatea clienților săi, ea a avut de înfruntat provocări inerente. Cu toate acestea, Maria a transformat aceste dificultăți în oportunități, învățând să valorifice fiecare experiență trăită.

Studiile la ASE, în domeniul Relațiilor Economice Internaționale, precum și la Facultatea de Agricultură, i-au oferit cunoștințele necesare pentru a-și gestiona eficient afacerea și pentru a-și maximiza profiturile. Ea s-a implicat activ în viața universitară, fiind membru în Consiliul Facultății și în Comisia de Burse și a obținut Bursa David Davidescu, datorită performanțelor academice și activităților extracurriculare.

Maria a reușit să identifice un public țintă pentru produsele sale agricole, axându-se pe fermierii care lucrează suprafețe mici de teren și nu pot accesa produsele oferite de firmele mari. Ea descrie activitatea sa ca pe aceea a unui “distribuitor agricol”, oferind pesticide și îngrășăminte, dar și producând și certificând semințe de înaltă calitate pe cele 10 hectare de teren pe care le administrează.

Pe viitor, Maria are planuri ambițioase. Își dorește să deschidă un laborator de cartare pedologică și agrochimică și să colaboreze cu o firmă de sisteme de irigații, pentru a oferi soluții complexe în domeniul agriculturii. Cu un spirit neobosit și o viziune clară, Maria Obada se profilează ca un lider inovator în sectorul agricol, dovedind că vârsta și genul nu sunt bariere în calea succesului.

Studentă în anul 2 în cadrul programului de masterat Adminstrarea Afacerilor în Turism, facultatea de Business și Turism, Beatrice conduce o afacere pornită din pasiunea sa pentru jocurile escape room. Deși nu a avut un model pe care să-l urmeze, Beatrice a ales cariera antreprenorială extrem de motivată de dorința de a deveni ea însăși un model pentru ceilalți, precum și din dorința sa deosebită de a face oamenii fericiți.  

Beatrice a așteptat momentul potrivit pentru inițierea afacerii sale, aceasta preferând ca mai întâi să acumuleze experiență, dar și cunoștințele necesare demarării și dezvoltării unui escape room. Astfel, afacerea a gândit-o cam cu aproape un an înainte de demararea ei. S-a concentrat asupra modelului de business, și-a schițat un plan de afaceri, punând accent asupra modului de organizare al afacerii, locației alese, tematicii etc. În plus, întreaga experiență pe care Beatrice o deținea în domeniu i-a fost de mare folos. Înainte de inițierea afacerii, Beatrice a lucrat timp de 6 ani pentru 2 firme din București active în domeniul jocurilor escape room. Totodată, fiind ea însăși pasionată de escape room-uri, a avut, la momentul inițierii afacerii, peste 100 de jocuri jucate în calitate de client, atât în țară cât și în străinătate; Beatrice ne povestește cu mare plăcere de excursiile și vacanțele pe care le-a făcut în mod special pentru a se putea juca în diverse escape room-uri. Astfel, din experiența și cunoștințele acumulate atât în calitate de angajat, cât și de client al escape room-urilor, a avut ocazia să înțeleagă acest model de business. În plus, pe perioada studiilor de licență, la toate disciplinele care presupuneau elaborarea de proiecte conexe cu business-uri reale, întotdeauna, Beatrice alegea pentru studiu de caz, escape room-ul. Astfel, acestea i-au permis să identifice aspectele forte ale unei astfel de afaceri, dar, mai ales pe cele slabe, pe care acestea și-a dorit să le evite/minimizeze în propria sa afacere. Deschiderea propriului escape room a fost un pas firesc în cariera sa, Beatrice putând astfel fructifica întreaga sa experiență acumulată de-a lungul timpului, precum și tot ce a învățat, iar oportunitatea s-a ivit în momentul în care a participat la un concurs de idei de afaceri, în urma căruia a obținut finanțarea necesară inițierii afacerii.

Afacerea sa este, așa cum specifică Beatrice, suma sutelor de ore petrecute cu cei mai pasionați oameni, a miilor de km străbătuți pentru căutarea celor mai uimitoare jocuri și zecilor de ore petrecute creând și scriind povești captivante pentru toate vârstele.

Dintotdeauna i-a plăcut lucrul cu oamenii, iar zâmbetul de pe fața acestora în momentul încheierii unui joc reprezintă cea mai mai satisfacție pentru Beatrice. Totodată, aceasta este și cea mai mare provocare pentru întreprinzătoare: încercarea sa continuă de a face oamenii fericiți. 

În încheiere, Beatrice îi îndeamnă pe studenți să asculte foarte bine ce este în jurul lor, să aprecieze oamenii minunați pe care îi întâlnesc, să învețe de la aceștia, să fie ambițioși, perseverenți și să nu înceteze să viseze, pentru că oportunitățile pot apărea oricând, iar visele chiar pot deveni realitate. 

 

Încă din clasa a 12-a, Mihai visa să devină antreprenor și a găsit inspirație în unchiul său. În plus, dorindu-și să nu depindă de nimeni, acesta a simțit că antreprenoriatul îi va aduce beneficii și libertatea pe care o căuta, așa că, de la 19 ani a început să lupte pentru visul său. A reușit să obțină o investiție pentru ideea sa și, deși nu a fost una cu succes, Mihai nu și-a pierdut încrederea în sine și a mers mai departe. S-a înscris la cursuri pentru a se perfecționa în domeniul dezvoltării site-urilor și și-a dat seama că trebuie să fructifice această nouă pasiune. Astfel, după un drum lung plin de încercări și provocări, în martie 2022, Mihai a înființat Filip Smart Technology SRL, o agenție online de digital marketing, ce oferă servicii de web design, web development, fotografii și videoclipuri 4K, optimizare SEO și social media marketing. Reușitele nu au apărut ușor; Mihai a întâmpinat multe obstacole în calea sa antreprenorială, începând chiar cu finanțarea afacerii sale, aceasta fiind realizată din surse proprii. Cu toate acestea,  răbdarea și determinarea și-au spus cuvântul, într-un final. În plus, toate experiențele anterioare au jucat un rol important în parcursul său antreprenorial, căci acestea l-au ajutat pe Mihai să se dezvolte, atât în plan personal, dar, mai ales profesional. Mihai a lucrat la Electronic Arts un an și jumătate, iar studiile universitare l-au ajutat să aibă o perspectivă amplă asupra antreprenoriatului, în general, dar și asupra domeniului său de activitate, în particular. Însă, din perspectiva lui Mihai, antreprenoriatul este bazat pe învățare continuă, drept pentru care, în viitorul apropiat, acesta își dorește să se perfecționeze în ceea ce privește managementul relațiilor cu clienții și public speaking-ul.

”Unde-s doi puterea crește”… și în antreprenoriat! Inspirați de animăluțul lor de companie, Radu și Daria au înființat anul acesta BubiPet, un petshop online cu accesorii pentru câini și pisici.

Uniți de pasiunea pentru antreprenoriat, Radu și Daria nu au fost la prima încercare în acest domeniu fascinant. Anul trecut, cei doi au deschis un magazin online în preajma Crăciunului, cu decorațiuni, exersându-și astfel abilitățile de construire a unui site, experiență care i-a ajutat anul acesta când au deschis BubiPet. De asemenea, au avut modele de buni antreprenori și în familie, care i-au ghidat pe cei doi tineri în drumul lor.

Înainte de a deveni antreprenori, Daria a fost voluntar AIESEC, iar Radu a lucrat ca agent imobiliar la RE/MAX România. În același timp, niciunul din ei nu a neglijat studiile și au reușit să aibă rezultate foarte bune. Daria consideră că, atunci când ești antreprenor, ai posibilitatea să fii “propriul tău șef”, și ai puterea de a transpune în practică toate ideile pe care le ai. Din perspectiva lui Radu, ca antreprenor, ai ocazia să te confrunți cu provocări de care nu te lovești atunci când ești angajat într-o companie, provocări ce te ajută să crești, iar pentru ținta independenței financiare merită dusă orice luptă.

Bineînțeles, în antreprenoriat, există și obstacole, însă acestea nu sunt imposibil de depășit pentru tinerii antreprenori. Aceștia își doresc să integreze BubiPet și pe platforma Emag, însă, deocamdată, unele erori tehnice încetinesc procesul. Cu toate acestea, ambiția, perseverența și munca celor doi antreprenori vor face ca BubiPet să aibă mult succes în viitorul apropiat.

Uneori, planurile ce par imposibil de realizat sunt cele care au cele mai mari șanse de reușită. Înființată anul acesta în luna septembrie, școala de dans A.D. Project SRL a fost visul Andreei încă de la 17 ani, care a devenit realitate mult mai devreme decât s-ar fi așteptat tânăra antreprenoare.

În perioada când lucra la un afterschool, Andreea a primit un apel care i-a schimbat traiectoria profesională: o colaborare cu o grădiniță pentru care era necesar să aibă propria firmă. Astfel, Andreea a găsit curajul și motivația pentru a face pasul spre antreprenoriat prin inițierea unei școli de dans, pentru care exista un plan de afaceri ”uitat” într-un fișier din laptop. Deși alți prieteni antreprenori din același domeniu nu au încurajat-o neapărat să își deschidă propria afacere, motivul fiind stabilitatea și siguranța oferite de un loc de muncă, Andreei nu i-a plăcut această siguranță și a decis să se aventureze pe un drum care avea să îi ofere libertatea de a fi prezentă la antrenamentele de dans și la cursurile de la facultate.

Andreea este dansatoare de 17 ani, specializată atât în dans modern și dans sportiv, cât și în belly dance, salsa și bachata. Deși are o vastă experiență și cunoștințe în materie de dans, multe dintre acestea dobândite în urma oportunității de a lucra cu artiști desăvârșiți în domeniu, precum Mihai Petre, Andreei i-a fost dificil la început să le predea cursuri de dans adulților, întrucât aceasta era percepută ca un copil. Însă, gradul ridicat de profesionalism de care a dat dovadă, seriozitatea cu care a lucrat cu toți cursanții, precum și atenția la nevoile fiecărui cursant în parte, au condus la schimbarea imediată a percepției clienților.  

În prezent, antreprenoarea ține cursuri de dans modern pentru copii și evidențiază faptul că parcursul său antreprenorial la început de drum nu a fost unul lin, ci a avut de depășit o serie de obstacole precum identificarea unui spațiu potrivit pentru școala de dans, resursele financiare limitate și lipsa unui mentor sau a unor persoane care să o îndrume. Cu toate acestea, Andreea consideră că fără studiile superioare pe care le urmează nu s-ar fi descurcat. În plus, Andreea evidențiază faptul că această experiență antreprenorială a ajutat-o  să se dezvolte la capacitatea maximă, atât din punct de vedere personal, cât și profesional.

În antreprenoriat, vârsta este doar un număr – ambiția și determinarea sunt cele care dictează parcursul oamenilor pasionați și dornici să aducă o schimbare semnificativă în societate. Darius este unul dintre tinerii antreprenori care, odată ce a devenit major, a și preluat inițiativa înființării propriei afaceri de organizare de evenimente.

Trapmania Events este rezultatul motivației lui Darius de a fi liber să își gestioneze singur viitorul. La 16 ani, lucrând la o spălătorie auto, și-a dat seama că programul strict al unui loc de muncă nu se potrivește cu spiritul său antreprenorial, așa că, prin activități de voluntariat, a făcut primii pași către o carieră antreprenorială. Fiind director de finanțe la clubul Rotary, a organizat evenimente caritabile și a înțeles mecanismele unui business din punct de vedere financiar, aspect ce l-a ajutat în afacerea sa. Alți factori care au contribuit la bunul său demers antreprenorial au fost reprezentați de network-ul său social, de cărțile citite, dar și de sfaturile și ajutorul primit din partea părinților, care l-au făcut pe Darius să înțeleagă și să aprecieze valoare banilor, dar și impactul pozitiv pe care acesta ar trebui să îl aibă asupra societății. 

Din experiența sa, Darius a învățat că trebuie să știi să negociezi ceea ce meriți, deoarece ca organizator de evenimente depinzi în mare parte de parteneri; nu este un domeniu în care te poți descurca doar pe cont propriu. Însă, tânărul antreprenor student la Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine este încrezător în visul și pasiunea sa.

Pe lângă aceasta, Darius este de 4 ani campion național jiu jitsu și participă constant la competiții internaționale unde reprezintă lotul național, aspect ce și-a pus o amprentă pozitivă asupra sa, mai ales din perspectiva disciplinei, seriozității și rigurozității, aspecte deosebit de importante în antreprenoriat.

Fiecare lucru mărunt pe care îl facem în viață ne influențează parcursul și chiar dacă pare doar pur noroc sau coincidență, privind în urmă ne dăm seama că nimic nu a fost întâmplător. “Les croissants”, sau “croissanteria artizanală”, așa cum o numește Lucia, a fost o idee provenită din mai multe experiențe ale antreprenoarei. Încă de când era copil a avut contact cu fascinanta lume a antreprenoriatului, implicându-se în gestionarea  magazinului alimentar al părinților. Ulterior,  în urma experienţei dobândite la Starbucks Orhideea ca angajat, a învăţat să înţeleagă nevoile consumatorilor şi să identifice cerinţele pieţei. De exemplu, a observat că, atunci când își cumpărau cafea, clienţii aveau tendinţa de a achiziționa și un croissant cu unt. Astfel, Luciei i-a venit ideea de panificație artizanală și a deschis la Galați propriul loc unde produce și vinde croissante și cafea.

Familia a jucat un rol important în parcursul său antreprenorial, însă propria determinare a fost cea care a condus la înființarea afacerii. Lucia și-a dorit să își depăşească limitele, să vadă dacă poate să conducă o afacere. Chiar dacă “aventura” antreprenorială a fost mai grea decât și-a imaginat, în special, din pricina birocrației, a taxelor, a controalelor, a concurenței neloiale și a distanței dintre București și Galați, antreprenoarea şi-a dat seama că “și când nu mai poate, mai poate puțin”, încurajare pe care le-o adresează și angajaților săi mereu. Provocarea sa cea mai mare a fost asociată cu  prepararea croissantelor, pe care a învățat-o mergând la cursuri de specialitate împreună cu angajații săi.

În prezent, Lucia este doctorand la Academia de Studii Economice din București și predă câteva cursuri la Facultatea de Marketing, unde a absolvit atât studiile de licență, cât și pe cele de masterat.  Lucia consideră că studiile  au ajutat-o să dobândească o serie de cunoştinţe deosebit de necesare în demararea şi administrarea afacerii sale (de exemplu, realizarea unei cercetări de piaţă corecte) şi, în acelaşi timp, au ajutat-o să îşi dezvolte relaţii solide cu potenţiali parteneri şi clienţi. Extrem de ambiţioasă şi cu o mare putere şi dorinţă de muncă, tânăra antreprenoare administrează, în același timp, și o firmă ce se ocupă cu accesarea fondurilor europene nerambursabile. 

Pe viitorii studenți antreprenori, Lucia îi încurajează să riște, întrucât există mult prea puțini oameni care riscă în zilele noastre. În plus, antreprenoarea evidenţiază faptul că, pe măsură ce riscul este mai mare, şi câștigurile sunt mai mari!

 

Încă de la începutul liceului, marea pasiune a Lianei a constituit-o literatura și filosofia greacă, iar arta oratoriei și a gândirii critice au fost învățături importante desprinse din lecturile ei. Câștigătoare a unei burse de studiu de un an în Marea Britanie, Liana este un om al detaliilor, cu arii de interes filosofia, politica sau economia, absolventă a Facultății de Marketing din cadrul ASE București, specializare pe care o consideră un pilon esențial pentru modelarea standardelor de viață. Pentru ea, marketingul atinge zone mult mai profunde și se poate întrepătrunde în multe arii de studiu și situații social-economice.

Liana nu a văzut niciodată cheia succesului în a construi o afacere măreață, ci mai degrabă în a se construi pe ea ca un om capabil să ofere o viziune unică într-o afacere și să dea mai departe toate cunoștințele dobândite către noile generații.

Din anul 2022, Liana este fondatoarea firmei Carusel, cel mai inovativ centru recreativ educativ din Târgoviște, care cumulează într-o locație primitoare ateliere recreative și cursuri vocaționale, program after-school și școală de vară pentru copiii de toate vârstele. Prin centrul Carusel, ea dorește să ofere copiilor un spațiu în care își pot continua formarea intelectuală și socială, mai departe de programa școlară impusă.

I-a avut drept modele pe părinții ei, care au propria afacere și care i-au insuflat indirect ideea de antreprenoriat, dar care au și pregătit-o pentru ceea ce avea să urmeze, prin „predarea” unor lecții importante. A înțeles încă de la o vârstă fragedă că totul se face cu muncă, iar abilitățile și cunoștințele pe care le dobândește o vor ghida toată viața, elementul central fiind pasiunea.

Fiind o afacere dezvoltată prin finanțare europeană, principalul obstacol cu care se confruntă Liana este birocrația, iar ceamai mare temere a sa a fost slaba deschidere a unui segment de clienți vizat privind către acceptarea serviciilor propuse de afacerea sa.

Viitorilor antreprenori, Liana le recomandă să nu lase pe nimeni să îi convingă că visul, viziunea lor de a fi antreprenori este ceva ce nu ar trebui să facă. Nimeni nu se naște antreprenor și nu există vreo școală care să te facă un bun antreprenor, ci magnitudinea visului, educația continuă și disciplina vor conduce la succesul antreprenorial.

 

 

Deși ambii părinți ai lui Mario sunt întreprinzători, acesta este de părere că nu a fost influențat în direcția manifestării propriului spirit antreprenorial de către familie, ci de alți factori, precum: independența financiară, dorința de a experimenta și de a contura un viitor în care resursele financiare nu reprezintă o piedică în direcția îndeplinirii propriilor dorințe.
Astfel, în octombrie 2020, în cadrul unui context mai puțin favorabil afacerilor, Mario a înființat o agenție de marketing care vine în sprijinul altor antreprenori, în special pentru cei care adoptă modele de afaceri de tipul e-commerce. Activitatea agenției se desfășura preponderent, la momentul acela, în platforma Facebook Ads. De atunci, afacerea a evoluat într-o companie unde se „fabrică reclame”, care au rolul de a reduce costurile de promovare digitală, astfel incat antreprenorii să genereze un profit cât mai mare. În anul 2022, afacerea lui Mario a fost redenumită în mod sugestiv Fabrica de Reclame și s-a dezvoltat în sensul extinderii plasării de reclame și pe alte platforme: Instagram și TikTok.
Antreprenorul este de părere că identificarea și asigurarea unei baze de clienți reprezintă cea mai mare barieră pe care a întâmpinat-o pe parcursul său antreprenorial, potențată de lipsa unui fond de investiții care să îi sprijine afacerea. Cu timpul, Mario a reușit să își dezvolte diverse competențe cu ajutorul cărora poate transforma mai ușor prospecți, indiferent de nișă, în clienți ai companiei. În plus, antreprenorul consideră că a existat un curs în timpul studiilor universitare pe care l-a urmat și care l-a ajutat să își extindă înțelegerea despre ce îi determină pe clienți să cumpere un produs sau serviciu. În viitor, Mario intenționează să se dezvolte în domenii complementare: financiar și management.
Înainte de Fabrica de Reclame, antreprenorul a gestionat două afaceri de tip e-commerce, iar una dintre acestea a reușit să genereze vânzări de 100.000 EUR în aproximativ nouă luni. Mario consideră că această experiență l-a ajutat să înțeleagă mai bine piața în care activează în prezent. Pe cei care își doresc să lanseze afaceri în viitor, Mario îi încurajează să continue procesul de dezvoltare personală, simultan cu dezvoltarea afacerii pe care urmează să o lanseze.

 

 

Încă de la o vârstă fragedă, Inesa Schmidt își dorea să devină o femeie de afaceri și să fie independentă, urmând modelul mamei sale. Aspirațiile sale antreprenoriale au prins contur încă din primul an de facultate, perioadă în care, pe lângă antreprenoriat, Inesa avea un job și era voluntar într-o asociație studențească. Pot părea prea multe activități, dar Inesa este mereu în căutare de experiențe noi și îi displace monotonia.
Inesa a câștigat diverse concursuri de antreprenoriat, fiind preocupată în permanență de identificarea și exploatare de diverse oportunități de dezvoltare personală și profesională. Cu toate acestea, consideră că una dintre cele mai mari provocări cu care se poate confrunta un antreprenor este chiar el însuși.
Antreprenoarea este în prezent Co-fondator și Chief Marketing Officer la VOIDSHIP, un start-up desprins dintr-o asociație studențească din cadrul Universității Politehnica din București și care vrea să facă spațiul mult mai accesibil pentru companiile care vor să lanseze sateliți pe orbită. Obiectivul VOIDSHIP este acela de a trimite rachete în spațiu. Acestea vor fi folosite pentru a lansa micro și nanosateliți pe orbită, oferind rapiditate în termeni de program al lansării și flexibilitate orbitală, toate înglobate într-un preț accesibil per lansare.
În timpul liber, Inesei îi place să alerge și să citească, dar principala ei activitate este să învețe lucruri noi și să se autodepășească. Inesa consideră că studiile superioare au ajutat-o mult, în special pe partea de analiză financiară a unei companii și managementul bazelor de date. Printre modelele ei se află și profesorii, pe care îi respectă foarte mult. În perioada următoare și-a propus să își dezvolte abilitățile de time management, pentru a putea îmbina mai bine diversele task-uri pe care le are de îndeplinit. Viitorilor antreprenori le recomandă să fie curajoși și să se dedice în totalitate activităților întreprinse, în măsura în care doresc să reușească.

 

 

Riscul a fost un element față de care Ștefan nu a simțit aversiune, ci, mai degrabă, un sentiment de înțelegere și asumare, ceea ce în timp a contribuit la formarea sa antreprenorială. Bineînțeles că nu a fost suficient. A fost nevoie de multă determinare, pasiune și știință – înainte să își lanseze propria afacere, Ștefan s-a dedicat timp de 18 luni marketingului și a acumulat cât mai multe cunoștințe. Eforturile sale au dat rod, și, în anul 2022, Ștefan a înființat compania Roaring Tiger Media. Aceasta este specializată în furnizarea de servicii de promovare de tip ads pe Google, Facebook și YouTube; creare website e-commerce & sales funnels; automatizări e-mail marketing și altele.
Înainte de lansarea propriei afaceri, Ștefan a lucrat pentru Dr. Alexa D’agostino, care i-a devenit mentor, având o vastă experiență în antreprenoriat și marketing. Această experiență a contribuit, de asemenea, la dezvoltarea sa profesională și a constituit un avantaj în momentul în care Ștefan a început să activeze pe piața din România. Un alt model pentru tânărul antreprenor este chiar tatăl acestuia, care i-a insuflat spiritul antreprenorial încă de la o vârstă fragedă, motiv pentru care Ștefan îi este foarte recunoscător. Încă de la vârsta de 13 ani, Ștefan a conștientizat că își dorește să fie antreprenor și a urmat această chemare. Nouă ani mai târziu, acest vis a devenit realitate.
Ștefan, student în anul al III-lea la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori (FABBV), consideră că studiile universitare l-au ajutat la înțelegerea principiilor contabile, care îi sunt utile în contextul său antreprenorial.

 

 

Dezvoltarea personală a devenit un obiectiv pentru Cosmin Boțoroga, încă din clasa a X-a, când și-a dat seama că vrea să aibă propria afacere prin care să aducă un aport de valoare societății. Plin de determinare, Cosmin a fondat propriul ONG în clasa a XII-a, în cadrul căruia a coordonat proiecte în valoare de 25.000 EUR, iar în prezent derulează, tot în cadrul asociației, SMART Podcast. Spiritul antreprenorial l-a dezvoltat în anul I de licență, când a făcut parte din echipa națională a proiectului Vreau să fiu antreprenor. A obținut numeroase premii în competițiile de antreprenoriat, dar și în sfera cercetării academice.
Ideea afacerii actuale, 360PANORAMA VIRTUAL TOURS, a fost dezvoltată încă din septembrie 2021, împreună cu un prieten și vizează realizarea de tururi virtuale personalizate. Până în prezent, antreprenorul se poate mândri cu obținerea unei finanțări de 60.000 EUR, în cadrul unui program de finanțare națională, Innotech Student. Lipsa experienței a fost principalul obstacol pe care l-a avut de depășit. A compensat prin acumularea intensă de cunoștințe în sfera administrării afacerilor. În plus, a identificat partea de marketing & SEO ca fiind deficitară, însă și-a propus ca în scurt timp să își îmbunătățească cunoștințele și în acest domeniu.
Sfatul lui pentru viitorii antreprenori este să fie perseverenți și să nu renunțe indiferent de câte eșecuri vor apărea pe parcurs.

 

 

La început credea că lumea afacerilor este mult prea complicată pentru el și nu își acorda șansa de a încerca dezvoltarea unei afaceri. Apoi s-a inspirat din poveștile de succes ale altor antreprenori și a înțeles că, pentru a reuși, nu doar în afaceri, trebuie să fii consistent și să nu renunți niciodată, indiferent de câte ori dai greș. Acum, pentru Bogdan, eșecul reprezintă doar o modalitate de a trece la nivelul următor. Bogdan Oanță, student la programul de masterat Drept Antreprenorial, și-a dorit dintotdeauna să aibă propria afacere. Prima sa idee a fost aceea a înființării unui restaurant. Cu timpul, s-a gândit la mai multe oportunități, dar curajul a fost cel care i-a lipsit. Însă, anul 2020 a fost unul în care Bogdan a înființat firma Gupadus Group SRL, specializată în consultanță de management. Bogdan și-a dorit libertatea unui antreprenor, deși de multe ori are programul mai încărcat decât la un job normal. A văzut potențialul domeniului, iar obiectivul lui este să transforme această afacere într-o sursă de venit pasiv, cu implicare minimă în procesele operaționale. Desigur, antreprenorul s-a lovit și de obstacole: relaționarea cu clienții nemulțumiți, neînțelegerile cu furnizorii sau lipsa de experiență. În plus, Bogdan este voluntar în două asociații studențești, lucrează full time ca analist financiar, este fotograf și organizează drumeții pe munte. Este mereu deschis către nou, dar cele mai mai importante roluri sunt cele din cadrul familiei, pe care o consideră cea mai importantă. Antreprenorul consideră că Facultatea de Management l-a ajutat foarte mult, pregătindu-l pentru gestionarea propriei afaceri. Sfatul lui Bogdan către toți tinerii care vor să devină antreprenori este să nu aștepte momentul oportun, căci acesta nu va veni niciodată. Acționați acum!

 

 

Dorința de a depăși granițele mediului academic l-a împins pe Alexandru Bardahan pe calea antreprenoriatului. În anul al II-lea de studii universitare de licență la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, Alexandru a cumpărat un simplu curs de programare și a pornit primul său proiect, o aplicație mobilă pentru un restaurant. Această primă inițiativă antreprenorială explică specificul firmei sale, Fastapp Development, acela de a dezvolta aplicații mobile la comandă. Alexandru a avut cel mai apropiat model posibil de antreprenor, tatăl lui, care are peste 20 de ani de experiență în lumea afacerilor și care l-a influențat considerabil. Alexandru visa încă de la 15 ani că va crea inovații și va deveni antreprenor. Îi displace monotonia și vrea mereu să facă lucruri noi. Muncește în fiecare zi pentru a contribui cât de mult poate la dezvoltarea societății. Dar când a pornit pe drumul antreprenoriatului, Alexandru nu știa că lucrurile sunt mult mai complexe decât par a fi de pe băncile facultății, unde sunt prezentate beneficiile unei afaceri de succes, dar nu se vorbește atât de mult și despre provocările pe care aceasta le presupune. Pasionat de arte marțiale mixte, antreprenorul caută mereu să se autodepășească și să se dezvolte pe cât mai multe planuri, pentru a deveni cea mai bună versiune a sa. Alexandru consideră că studiile universitare i-au oferit bazele tehnice pe care și-a dezvoltat afacerea. Antreprenorul este pasionat de leadership și acceptă că mai are de învățat în ceea ce privește marketingul.

 

 

Povestea lui Alexandru Feroiu arată că pasiunea și determinarea sunt mai puternice decât experiența. În anul 2021, pe baza unui proiect finanțat din fonduri europene, antreprenorul a înființat firma AFM TOUR GROUP, specializată în închirierea de ATV-uri. Ideea de afaceri s-a născut din pasiunea lui Alexandru pentru mașini și sporturi de iarnă. Fiind crescut într-o zonă de munte, lucrând în domeniul ospitalității și studiind piața, antreprenorul a învățat cum să se diferențieze de competitori, îndrăznind să concureze cu cei mai experimentați din domeniu. Studiile universitare au jucat un rol esențial în formarea tânărului, acestea permițându-i să-și extindă cunoștințele teoretice, dobândind și o experiență practică valoroasă în domeniu.
Alexandru reușește să mențină un echilibru între viața personală și cea profesională, fiind student la Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) din cadrul ASE, urmând în același timp și cursurile Facultății de Medicină din Constanța.
Tânărul antreprenor a întâmpinat multe obstacole în parcursul său antreprenorial. Au fost multe momente în care își dorea să renunțe, fiind copleșit de drumul între Constanța și Bran, de problemele ce țin de birocrație, cât și de cele persoanele – nu puține au fost momentele când a fost descurajat din cauza vârstei sale, tradițional considerată fragedă pentru antreprenoriat. Cu toate acestea, Alexandru a continuat să lupte și nu a renunțat la visul său. Antreprenorul are următorul sfat pentru cei care doresc să pornească o afacere: Orice este posibil, limita este la cer, trebuie doar să găsești drumul spre cer!

 

 

Pasiunea pentru robotică, pe care Shamuhammet și-a dezvoltat-o în cadrul Facultății CSIE, a făcut din ceea ce părea la început doar un gând îndepărtat, respectiv acela de a deveni antreprenor, să devină realitate în anul 2020 când acesta, împreună cu un prieten, a fondat firma ROMEDUCON. Furnizând servicii de predare robotică pentru copii, prin firma sa, antreprenorul reușește să împărtășească pasiunea sa pentru robotică cu tinerii pasionați, reușind să clădească visuri împreună cu aceștia.
În contextul în care compania sa a fost înființată în perioada critică a pandemiei de COVID-19, lui Shamuhammet nu i-a fost ușor să gestioneze o astfel de situație, dar nu a renunțat. Fiind foarte perseverent, antreprenorul a continuat să predea robotică copiilor, respectând condițiile epidemiologice.
Antreprenorul este de părere că studiile universitare au avut o contribuție decisivă la decizia de înființare a afacerii sale, întrucât a învățat programare în mediul academic, disciplină pe care o predă și Shamuhammet mai departe în prezent. Totodată, antreprenorul este autodidact și consideră că întotdeauna există lucruri noi de învățat, fiind preocupat permanent de dezvoltarea sa personală și profesională. În prezent, acesta este masterand în anul al doilea în cadrul programului de masterat Statistică Aplicată și Data Science iar una dintre pasiunile sale este mentoring-ul. Următorul lui obiectiv pentru firma sa este deprinderea unor cunoștințe de contabilitate și fiscalitate, astfel încât să îi fie mai ușor de gestionat activele financiare ale ROMEDUCON.

 

 

„Vreau să fiu mai mult decât un simplu om” – aceasta este doar una dintre ideile după care Claudiu s-a ghidat din momentul primelor sale inițiative antreprenoriale. Încă din liceu, tânărul a fundamentat conceptual o serie de firme de exercițiu în domeniul turismului cu care a participat la numeroase concursuri de antreprenoriat. În paralel, Claudiu a fost voluntar la ,,Vreau Să Fiu Antreprenor’’, perioadă în care consideră că și-a dezvoltat gândirea antreprenorială, ca rezultat al derulării diverselor activități: de la organizarea de conferințe antreprenoriale, până la conceperea de materiale vizuale pentru proiectele: Insights, Insights PulseZ și Tinerii în Arenă.

Deși a existat aversiune la parcursul antreprenorial al lui Claudiu din partea colegilor din liceu, tânărul și-a urmat cu perseverență visul. Mai mult decât atât, acest obstacol l-a motivat și mai mult pe Claudiu să se dezvolte (atât personal, cât și profesional) și să își dorească lansarea propriei afaceri. Astfel, depășind momentele dificile și cu multă încredere în sine, Claudiu a înființat afacerea RevUp, care presupune oferirea de servicii complementare pentru a consolida brandingul clienților săi. Claudiu consideră că brandingul este baza strategiei RevUp de dezvoltare a business-ului clienților săi. Web design-ul este complementar primului serviciu oferit de RevUp, împreună cu marketingul. Prin marketing, Claudiu se referă la crearea de strategii care ghidează călătoria utilizatorilor chiar și după ce aceștia iau decizia de cumpărare – atât în mediul online cât și în afara acestuia. Acesta face parte dintr-o echipă de tineri inovatori cu o viziune comună despre ce înseamnă RevUp și care este direcția în care vrea să se dezvolte afacerea. El spune ,,echipa este formată din tineri ce vor să își finiseze constant aptitudinile, astfel fiecare rămâne nișat pe aria lui, fie ca vorbim de Branding, Marketing sau Ui/Ux Design.’’ Toți membrii echipei au un istoric asemănător, toți au fost voluntari în diferite proiecte de unde și-au dezvoltat spiritul antreprenorial și munca în echipă, acestea fiind unele dintre principalele caracteristici necesare pentru a gestiona proiectele, dar și evoluția business-ului.
Atragerea clienților reprezintă o barieră principală pe care Claudiu a trebuit să o gestioneze în momentul lansării afacerii. Înainte de a lansa RevUp, antreprenorul a ocupat postul de Head Creative în cadrul ,,Vreau Să Fiu Antreprenor’’ unde, pe lângă toate materialele realizat pentru asociație la nivel național, s-a ocupat și de managementul unei serii de evenimente. De asemenea, Claudiu a mai lucrat într-o agenție de marketing ca Junior Graphic Designer, perioadă în care a învățat cum să gestioneze proiectele interne și a observat cât de mult contează o echipă bine pusă la punct. Ulterior, a făcut parte dintr-o echipă de designeri ce făceau branding și web design, experiență din care a învățat multe din culisele acestei industrii. Aceste experiențe l-au ajutat pe Claudiu să ofere, în prezent, servicii de o înaltă calitate. Tânărul dorește ca parcursul său să inspire viitorii antreprenori, cu care speră să poată colabora.

 

 

Introspecția este unul dintre instrumentele utilizate frecvent de către antreprenori atunci când decid direcția pe care doresc să o urmeze. Anca este o tânără în vârstă de 23 de ani care a făcut câțiva pași înapoi într-un moment profesional critic, a evaluat consecințele deciziilor sale și a pornit cu multă determinare înainte, doar că în altă direcție.

Călăuzită pe drumul său antreprenorial de către acest moment intens de introspecție, Anca a înființat în anul 2022 o companie ce comercializează bijuterii confecționate din metale prețioase și împodobite cu perle naturale de cultură și pietre semi-prețioase. Totul a început cu câteva săptămâni înainte de susținerea examenului de admitere în profesia de notar public, atunci când Anca a realizat că promovarea acestui examen implică continuarea monotoniei activităților pe care tânăra deja le desfășura în calitate de angajat în cadrul unui cabinet notarial. Anca susține că a fost nevoie de foarte mult curaj pentru a recunoaște că, în ciuda timpului și energiei alocate, profesia nu i se potrivea.

Pasul următor a fost acela de a-și recupera taxa de înscriere la examen și cu acea suma de bani a pus bazele noului său proiect antreprenorial – Stasera Jewelry.

În paralel, Anca face parte din echipa Endeavor România, o organizație globală al cărei scop este acordarea de sprijin către companiile aflate în plin proces de scalare, prin oferire de mentorat și acces la finanțare. Tânăra susține că activitatea de la birou, cât și întâlnirile zilnice cu antreprenorii și partenerii Endeavor o încarcă cu energia, entuziasmul și motivația de care are nevoie pentru a continua povestea Stasera și a o duce pe cele mai înalte culmi.

În ciuda reorientării de la notariat la antreprenoriat, Anca nu regretă parcursul academic pe care l-a urmat și este de părere că aptitudinile pe care le-a dobândit în urma absolvirii Facultății de Drept îi vor fi de folos pe tot parcursul vieții. De asemenea, tânăra subliniază faptul că programul de masterat Drept Antreprenorial o va ajuta să se specializeze pe această nișă și să aprofundeze unele noțiuni juridice care îi sunt necesare în parcursul său antreprenorial.

 

Încă de mică a visat să își deschidă propria afacere, iar primii pași spre îndeplinirea visului i-a făcut când era la liceu: s-a angajat ca animator pentru copii. Astfel, a descoperit pasiunea pentru cei mici și a început să învețe detaliile importante ale serviciilor de divertisment și organizare de evenimente.

Cu experiența câștigată astfel, Andreea și-a îndeplinit visul în anul 2017, când a deschis firma Dumacris Wedding SRL, cunoscută ca „Party Factory”, și cu mult entuziasm, creativitate și pasiune organizează și face evenimentele speciale din viața clienților de neuitat. Împreună cu cei doi angajați, Andreea se ocupă de decor, de animație și asigură toate produsele organizatorice necesare pentru un eveniment reușit.

Andreea este de părere că facultatea absolvită, Business și Turism din cadrul ASE, i-a dat un mare impuls afacerii, învățând cum să își gestioneze eficient cheltuielile și cum să investească inteligent, scopul final fiind dezvoltarea.

Sfatul ei pentru toți tinerii întreprinzători este să aibă răbdare, chiar dacă totul pare greu, rezultatele în afaceri nu vin imediat.

 

În urma absolvirii Facultății de Filosofie, secția Sociologie la Iași, în 2005, Diaconu Iulian decide să urmeze calea antreprenorială prin inițierea unei întreprinderi individuale activă în sfera comerțului cu amănuntul. Extrem de preocupat de dezvoltarea sa personală și profesională, Iulian este în prezent student în cadrul Facultății de Management, din cadrul Academiei de Studii Economice din București și consideră că studiile universitare au un rol deosebit de important în gestionarea unei afaceri întrucât acestea oferă o perspectiva complexă asupra procesului antreprenorial și, totodată, contribuie la dezvoltarea unor abilități și competențe transversale extrem de importante în gestionarea unei afaceri.

Mediul antreprenorial nu a fost unul străin pentru Iulian, acesta provenind dintr-o familie de antreprenori. Părinții acestuia dețineau un magazin alimentar, aceștia devenind un model pentru Iulian și insuflandu-i pasiunea pentru afaceri. Aceasta s-a manifestat încă din timpul studiilor liceale când Iulian a identificat diverse oportunități antreprenoriale pe care a dorit să le exploateze în viitor. Dintotdeauna Iulian a dorit să aibă un nivel de independență ridicat, atât din punct de vedere financiar, cât și profesional și să își poată pună în aplicare ideile pe care le avea. Astfel, a identificat în antreprenoriat principalul mod prin care poate atinge toate aceste aspect.

Parcursul său antreprenorial nu a fost unul lin, Iulian întâmpinând diverse obstacole de-al lungul carierei sale antreprenoriale precum nivelul ridicat al chiriilor pentru spațiile comerciale pe care le viza pentru desfășurarea activității sale, sau insuficiența, uneori chiar lipsa capitalului pentru investiție.

Cu o vastă experiență în aria comercială, cu cunoștințe în domeniu și cu o rețea socială solidă formată de-a lungul carierei sale, Diaconu Iulian încurajează studenții să urmeze calea antreprenorială, să își urmeze visul până la capăt, indiferent de barierele pe care le pot întâmpina pe parcurs.

 

Încă din vremea liceului, Andrei dorea să vină în sprijinul comunității și a fost întotdeauna atent la nevoile oamenilor, aspecte care l-au determinat să devină antreprenor. Însă, Andrei nu a pornit singur pe drumul antreprenorial. Acesta consideră că echipa este unul dintre cei mai importanți factori pentru a avea succes în antreprenoriat și, totodată, este de părere că, este o mare satisfacție să știi că lucrezi cu drag, alături de prieteni. Doar în echipă se pot produce schimbări importante în societate, în viziunea lui Andrei.

Astfel, acesta, împreună cu Cruceru Răducu Gabriel, Pripas Cătălin-Mihail și Diaconu Gheorghe Eduard au format o super-echipă care a lansat în piață CityPack – o aplicație care digitalizează conexiunea dintre companiile specializate în oferirea de servicii dedicate petrecerii timpului liber (restaurante, pub-uri, săli de sport, săli de entertainment și multe altele) cu potențiali clienți. Platforma pune la dispoziția utilizatorilor scheme de reduceri și oferte exclusiviste, încurajând tinerii la mai multe experiențe cu mai puțini bani.

Înainte de CityPack, Andrei a gestionat un magazin online. Din perspectiva antreprenorului, experiența respectivă l-a ajutat să își dezvolte abilitățile de negociere și de marketing – abilități pe care le consideră esențiale pentru asigurarea managementului corespunzător al CityPack. Totodată, Andrei consideră că experiențele anterioare sunt foarte folositoare în dezvoltarea de noi proiecte și, în acest sens, antreprenorul intenționează să își lărgească orizontul către zona programării.

Referitor la educație, Andrei este de părere că educația pe care a primit-o din partea părinților a contribuit la dezvoltarea spiritului său antreprenorial. Principiile după care se ghidează Andrei sunt foarte interesante: antreprenorul consideră că el este singurul responsabil pentru acțiunile sale și, în același timp, tot el este acela care trebuie să ia atitudine și să muncească pentru ca schimbările dorite să se materializeze.

 

Mihai Sturza este unul dintre antreprenorii pasionaţi de tehnologie, considerându-se un om tehnic, pasionat inclusiv de cercetarea impactului tehnologiei asupra vieții de zi cu zi. Cu 5 ani în urmă (2016), încă de la vârsta de 14 ani, Mihai încerca să îşi transpună viziunea tehnică în diverse proiecte de programare, comunități de tehnologie și altele. În acest sens, Mihai a lucrat ca freelance pentru o perioadă de timp. Cea mai recentă (2020) transpunere în realitate a pasiunii pentru tehnologie şi antreprenoriat s-a concretizat prin înfiinţarea Feather Agency — o agenție ce îmbină armonios servicii din mai multe domenii: IT, marketing și comunicare.

Feather Agency este una dintre companiile promovate în cadrul ROLEmodel 2020, atunci când Tudor Alexandru Panait (fondator, împreună cu Mihai Sturza) ne-a povestit, din perspectiva acestuia, cum a luat fiinţă agenţia şi care a fost parcursul antreprenorial. Cei doi fondatori, împreună cu echipa Feather Agency, au reuşit să consolideze afacerea în timp de pandemie şi să o aducă un nivel mult mai avansat în 2021.

Sfatul lui Mihai pentru antreprenori este ca aceştia să valorifice beneficiile pe care colaborarea le implică din toate punctele de vedere şi să nu renunţe niciodată la visul de la care au pornit în afaceri. Mihai este de părere că munca, perseverenţa şi determinarea sunt acele elemente necesare pentru a construi orice. Totodată, antreprenorul consideră că feedback-ul este la fel de valoros pentru dezvoltare afacerii precum măsurarea constată a progresului.

Andrei consideră că educația este extrem de importantă, în prezent fiind student în anul II, în cadrul Facultăţii de Business şi Turism, ASE. În opinia sa, studierea unor discipline precum „Economia comerţului” şi „Dreptul afacerilor” a avut un impact pozitiv asupra parcursului său în afaceri şi încurajează potenţialii antreprenori să  valorifice orice oportunitate, inclusiv cele de natură educaţională!

 

Pasionat dintotdeauna de industria HoReCa, Andrei Pădurean a decis să înfiinţeze Chazz în vara anului 2021. Andrei își propune să transforme Chazz într-o platformă online bine-cunoscută pentru consumatorii de ceai, cafea sau cacao din România. Mai mult decât atât, scopul platformei nu este doar acela de comercializare de astfel de produse, ci mai degrabă acela de a oferi o experienţă completă pentru pasionaţii de ceai, cafea sau cacao. Prin intermediul platformei Chazz, Andrei urmăreşte formarea unei comunităţi de consumatori interesaţi de tradiţia şi povestea produselor — în acest sens, urmează să dezvolte şi un blog integrat pe website-ul Chazz.

Antreprenorul consideră că, prin afacerea sa, ar putea aduce o contribuție la dezvoltarea pieței de ceai și cafea din România, în special prin educarea consumatorilor în vederea orientării acestora către un  consum responsabil, în cadrul căruia procesul de preparare este extrem de apreciat, la fel ca și experiența în sine, iar “savurarea” este o acțiune de bază. Totodată, calitatea produselor se află în centrul atenţiei lui Andrei, motiv pentru care unele dintre produsele comercializate provin chiar din Africa de Sud, o ţară cu tradiţie în zona cultivării ceaiului şi cafelei.

Andrei consideră că educația este extrem de importantă, în prezent fiind student în anul II, în cadrul Facultăţii de Business şi Turism, ASE. În opinia sa, studierea unor discipline precum „Economia comerţului” şi „Dreptul afacerilor” a avut un impact pozitiv asupra parcursului său în afaceri şi încurajează potenţialii antreprenori să  valorifice orice oportunitate, inclusiv cele de natură educaţională!

 

Dintotdeauna pasionat de antreprenoriat, Nicolae a simţit o „chemare” în această direcţie şi a decis să urmeze cursurile Facultăţii de Business şi Turism din cadrul ASE tocmai pentru a putea îmbina armonios experienţa sa profesională cu cea ştiinţifică din mediul academic.

Unul dintre cele mai puternice imbolduri în direcţia manifestării spiritului antreprenorial a fost acela când Nicolae nu a găsit un loc de muncă care să îi satisfacă pe deplin așteptările şi care să îi ofere tot ceea ce căuta, motiv pentru care acesta a înfiinţat Meleka Shop. Antreprenorul consideră că adrenalina şi libertatea pe care le oferă business-ul au fost alţi doi factori care l-au determinat să facă, în cele din urmă, pasul spre calea antreprenoriatului.

Situat în zona fashion, Meleka Shop este un magazin „dedicat femeilor puternice, pline de feminitate”. Principalul obstacol întâmpinat de Nicolae în demersul său antreprenorial a fost acela de a identifica parteneri în domeniul croitoriei, respectiv o persoană/ un atelier care să îl ajute în această direcţie. Totodată, în viziunea antreprenorului, estimarea eronată a unor indicatori economico-financiari a reprezentat o piedică în dezvoltarea rapidă a afacerii sale, ci mai mult decât atât, a reprezentat chiar un blocaj antreprenorial temporar. Din acest punct de vedere, Nicolae recomandă prudenţă antreprenorilor la început de drum.

Sfatul lui Nicolae pentru antreprenori poate să fie sintetizat astfel: „Aveţi încredere în voi şi nu ascultaţi atunci când cei din jur vă demoralizează. Conturaţi idei de afaceri împreună cu prieteni, colegi şi lucraţi pentru ceea ce doriţi. Astfel, veţi avea sorţi de izbândă!”

 

Andrei, un tânăr antreprenor cu perspective de viitor, care caută mereu să se autodepășească și să îmbunătățească serviciile pe care le oferă, a realizat în 2019 că vrea mai mult de la el și a pus în practică pasiunea sa din copilărie pentru jocuri pe calculator și dorința de a-i ajuta pe alții, înființând compania CODESTAGE S.R.L. Specializată în dezvoltarea de software, firma este la momentul actual furnizor de servicii software pentru câteva companii din România și Europa.

Primii pași în antreprenoriat i-a făcut la vârsta de 5 ani când vindea limonadă. Parcursul său antreprenorial nu a fost unul lin, Andrei întâmpinând diverse obstacole de-a lungul acestuia. Însă, odată cu trecerea timpului, acesta și-a dat seamă că provocările care la început par de nedepășit, pot fi biruite.

Facultatea a jucat și ea un rol important în dezvoltarea lui Andrei ca antreprenor. Astfel, pe de o parte, materiile din sfera economică l-au ajutat să-și dezvolte o perspectivă economică de ansamblu și să poată corela informațiile cu caracter economico-financiar astfel încât să găsească mai rapid soluții. Pe de altă parte, materiile tehnice (de programare, în special), l-au ajutat să scrie un cod mai bun, util în activitatea sa antreprenorială. În fiecare zi, Andrei își dedică timpul facultății și afacerii sale.

 

Se spune că cei care trăiesc din pasiunea lor sunt cu adevărat norocoși. Jascu Vlad-Cosmin a știut de mic că într-o zi avea să devină antreprenor. Astfel, și-a cultivat pasiunea pentru fotografie și, în anul 2021 a inițiat FRONTLINE VISUALS S.R.L., firmă specializată în oferirea de pachete foto-video și design grafic pentru alte întreprinderi.

Experiența în marketing și fotografie și-a fructificat-o înainte de începerea acestei afaceri, lucrând într-o firmă de marketing, în departamentul Foto-Video. Astfel, și-a însușit noi abilități și a cumulat experiență, atât de necesară pentru a porni pe propriul drum.

Facultatea a jucat și ea un rol important în dezvoltarea lui Vlad ca antreprenor, fiind încurajat de profesori să își urmeze pasiunea pentru marketing și fotografie. Vlad își dorește să creeze o echipă de profesioniști cu ajutorul cărora să ofere cele mai bune servicii de foto-video și design grafic. Este conștient că drumul său va fi plin de provocări, dar este pregătit să le facă față tuturor.

 

Una din cele mai noi idei de business vine și de la unul din cei mai tineri antreprenori înscrişi în proiectul ROLEmodel, Mihai Guță, care la doar 19 ani a înfiinţat compania TG Events, împreună cu Andrei Tandafir, în luna august a anului 2021. Student în anul I la Facultatea de Management din cadrul ASE, Mihai consideră că este unul dintre antreprenorii care doresc să exploreze fiecare oportunitate pe care o identifică în piaţă şi care reuşesc, în cele din urmă, să realizeze (aproape) tot ceea ce îşi propun.

Ideea de afacere a apărut încă de când era elev în clasa a XII-a. Fiind motivat de posibilitatea independenţei financiare şi de aceea de a oferi experienţe de neuitat prin organizarea unor evenimente deosebite, antreprenorul a înfiinţat TG Events, companie care activează în zona de organizare de activități recreative și distractive.

Principalul obstacol pe care Mihai l-a întâmpinat în demersurile sale antreprenoriale, care a reprezentat un impediment major în scalarea afacerii sale, l-a reprezentat pandemia COVID-19 (în special, din cauza restricţiilor privind organizarea de evenimente). Totodată, antreprenorul consideră că lipsa unor informaţii clare, corecte şi bine structurate constituie o piedică pentru demararea rapidă a unei afaceri în țara noastră. Totuşi, Mihai consideră că experienţa sa în vânzări şi în domeniul organizării de evenimente reprezintă un avantaj în managementul activităţilor companiei şi în relaţia acesteia cu clienţii.

 

Phoenix Investment Club a luat fiinţă în august 2021, în urma unei nevoi pe care Cosmin-Alin Boţoroga a identificat-o în România: nevoia de educaţie financiară, consultanţă şi consiliere în vederea creşterii veniturilor prin investiţii la bursă. Compania oferă astfel de servicii de instruire celor interesați de investiţii atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung. În plus, prima activitate de consultanţă/instruire este gratuită pentru noii clienţi.

Pornind de la nevoia de educaţie, parcursul academic al lui Cosmin a fost marcat de succes — acesta a obţinut licenţa de economist în cadrul ASE, mai apoi a absolvit programul de masterat „Global Financial Trading” din cadrul Coventry University London Campus, urmând ca în vara anului 2022 să finalizeze programul de masterat „Managementul riscului financiar internațional”, tot din cadrul ASE. Cosmin a obținut Marele premiu „Virgil Madgearu” la Competiția de Comunicări Științifice din cadrul Olimpiadei Naționale a Economiștilor în Formare, ediția a XV-a, 2021, secțiunea masterat. Acesta consideră că formarea sa de economist a jucat un rol important în demersurile sale antreprenoriale.

În viziunea lui Cosmin, flexibilitatea programului de lucru şi gestionarea eficientă a activităţilor în companie au reprezentat motivații importante în  decizia sa de a deveni antreprenor. Totodată, un alt factor la fel de important a fost și dorinţa lui Cosmin de a produce o schimbare în bine în România, concretizată în  creșterea gradului de conștientizare al românilor în ceea ce privește educația lor financiară. Cu toate acestea, drumul antreprenorial parcurs de Cosmin nu a fost unul lin, acesta întâmpinând diverse provocări, în special asociate cadrului legislativ.

 

La doar 20 de ani, Mihnea este unul dintre tinerii antreprenori curajoşi care au pus pe picioare o afacere în timpul pandemiei COVID-19. Parcursul lui Mihnea în antreprenoriat este unul fundamentat pe o bază solidă în ceea ce priveşte educaţia – a participat la numeroase concursuri, olimpiade naţionale şi internaţionale, atunci când încă era elev la Colegiul Național „Tudor Vianu” din Bucureşti.
Pentru Mihnea, perioada preuniversitară a avut un rol esenţial în formarea sa, având un model de urmat încă din liceu: pe profesorul de psihologie. Tânărul antreprenor este pasionat de creaţie: fie că este vorba de scris versuri de muzică (chiar și rap), fie că face concepte de jocuri (board games şi digitale). Student în anul al treilea la FABBV, Mihnea consideră că studiile universitare îl ajută în demersurile sale antreprenoriale prin modul de gândire pe care l-a dobândit pe parcursul anilor de studii.
Revenind la pasiunea sa pentru jocuri, Mihnea acţionează în zona comerţului electronic cu jocuri şi jucării: acesta este specificul afacerii lui, care se numeşte Veve Geek. Catalogul este unul variat: figurine, cărţi de joc (Pokemon, Keyforge, Lightsekeers etc.), kendama, jocuri: Lord of the Rings, Arkham Horror şi altele. Jocul “The Dentist” este unul dintre cele mai de succes ale Veve Geek.
Mihnea a participat la primul sezon „Imperiul Leilor” şi a fost unul dintre câștigătorii concursului GoBiz, ediţia 2020. Referitor la dificultăţile pe care Mihnea le-a întâmpinat în calitate de antreprenor, acesta consideră că birocraţia şi partea legislativă reprezintă principalii factori care inhibă spiritul antreprenorial. Sfaturile lui Mihnea pentru antreprenorii emergenţi sunt: „nu pierdeţi nicio oportunitate, să nu vă fie frică de eşec”. Ca planuri de viitor, Mihnea doreşte să îşi lărgească perspectivele antreprenoriale prin deschiderea unui cabinet stomatologic.

 

A visat să devină medic chirurg … dar, la 21 de ani, viața sa a luat o altă întorsătură. Cu  experiență ca animator la petreceri pentru copii, Denisa a înființat în 2017 Kids Universe Party. Povestea sa este una specială. Cu o iubire imensă pentru copii, cu mult entuziasm, cu multă creativitate și pasiune și cu „3000 de lei în buzunar”, și-a asumat toate riscurile pe care le-a identificat la momentul respectiv și a cumpărat primele costume pentru „Măscărici Party SRL”. Așa s-a gândit să își numească afacerea inițial. Însă, și-a dat seama ulterior că acesta nu este un nume potrivit: Măscărici … hmm, cam negativă conotația! Astfel, Măscărici Party SRL s-a transformat în Kids Universe Party.  O întreprindere ce organizează petreceri pentru copii cu animatori, jocuri distractive și interactive adaptate vârstei copiilor, concursuri, dansuri, coregrafii, baloane modelate și pictură pe față. Denisa a știut de la bun început ce își dorește: un business care să crească frumos. Astfel, tot ce a câștigat de pe urma afacerii sale, a reinvestit … în afacerea sa, bineînțeles. În prezent, Kids Universe Party se remarcă prin experiențele unice pe care le oferă clienților săi, iar gama de servicii prestate este extrem de diversă: organizare de evenimente corporative, instalare de stand-uri de vată de zahăr și popcorn la petrecerile organizate etc. În încheiere, Denisa are un sfat pentru voi, viitori întreprinzători, adaptat oarecum la profilul afacerii sale: „Fiți curajoși! Cei care nu riscă, nu beau șampanie!”.

 

„Freelancer-ul Alex de Adjud” ne-a povestit despre afacerea sa, care deja a trecut de primul an de viață. Firma a fost o dorință mai veche a sa izvorâtă din provocarea de a fi un antreprenor la fel de bun (noi îi urăm să fie mai bun) ca verișorii și tatăl său, toți având afaceri de succes. Alex simte că Everse data este o afacere care crește și se adaptează continuu, precum administratorul ei care învăță din fiecare experiență prin care trece. A profitat de un moment în care pe piață nu existau suficiente companii care să ofere servicii de scraping (de „răsturnare” a datelor așa cum povestește Alex) și așa a pornit afacerea. Alături de serviciul menționat anterior, aceasta mai oferă și: web design, stocare în cloud, dezvoltare software, marketing, consultanță și mentenanță. Alex ne-a povestit și despre ultimul său proiect prin care vă dă posibilitatea să vă „răsturnați” cardul cu un sticker la care veți avea reducere introducând codul „ROLEMODEL” când faceți comandă pe https://skinpair.com. Toate aceste lucruri și experiențele prin care trece, Alex și le notează într-un jurnal pe care îl recitește din când în când, invitându-vă și pe voi să faceți la fel – să fiți sinceri și să „vorbiți” cu voi despre muncă, viață sau orice altceva prin intermediul unui jurnal doar al vostru. Mai mult, printre cele 5 sfaturi oferite de antreprenorul nostru pentru voi se numără folosirea unui calendar și intrarea într-o rutină benefică dezvoltării afacerii, abordarea lucrurilor cu calm și înțelepciune întrucât rezultatele care vor dăinui au nevoie de timp de dospire, și nu în cele din urmă networking-ul cu colegii voștri pentru că nu se știe când aceștia vă pot deveni parteneri sau colaboratori. Totodată, merită menționat dialogul cu profesorii care îți pot oferi, precum a reușit domnul prof. Toma Andrei cu Alex, instrumentele și provocările necesare dezvoltării propriei voastre afaceri. Alex își încheie povestea invitându-vă să citiți, „să mâncați informație pe pâine”, iar această descoperire poate începe cu voi și antidotul la haos aflat în cartea lui Jordan B. Peterson, „12 reguli de viață”.

 

Orice începi, începe cu entuziasm. Pasionat de cinematografie și videoclipuri, Teodor (sau Tedd, cum îl știu prietenii) a creat primul lui videoclip când era în clasa a X-a iar acesta avea doar 30 de secunde. A reuşit să capteze reacţiile multor utilizatori din mediul online cu el, strângând 3.000 de vizualizări pe Facebook în doar 24 de ore. Apoi, în clasa a XI-a, a câștigat primii bani în urma ocupării locului întâi în cadrul unui proiect european de foto – video pentru care a realizat un videoclip pe tema „Cum s-a schimbat lumea?”. Când a venit la București, odată cu facultatea, a continuat prin înscrierea la mai multe firme de casting pentru a obține roluri în figurație (fie ea simplă sau specială) pentru diverse reclame, cu scopul de a observa tot procesul din spatele camerelor de filmat, activitățile echipei de producție, demersurile pe platoul de filmare și de a obține experiență. În timp, pasiunea a luat amploare, iar entuziasmul nu a pierit nici o clipă. În anul II de facultate a participat timp de câteva luni la cursurile pe diverse teme privind educația antreprenorială organizate în cadrul proiectului BizPro ASE. Ulterior s-a înscris cu un plan de afacere în cadrul aceluiași proiect unde a fost selectat printre ideile câștigătoare primind astfel 170.000 RON nerambursabili. Banii i-a investit în realizarea planului de afaceri scris, ceea ce presupunea achiziționarea de echipamente şi menţinerea a minimum doi angajaţi în firmă. Astfel, în luna mai a anului 2019, ia naștere S.C. Creative Drone S.R.L din pasiune pentru shootingul aerian și producție video. Clienții firmei vin din medii diverse, de la companii care lucrează în IT și au nevoie de promovări în mediul online pentru softurile lor și până la ateliere de creație vestimentară sau săli de fitness, printre aceștia regăsindu-se și foști colegi pe care i-a cunoscut în cadrul proiectului BizPro ASE. Visul lui este de a realiza un film de talie mondială, dar nici atunci nu se va opri. Entuziasmul se poate citi pe fața lui atunci când povestește despre cea mai mare pasiune a lui, iar sfatul pentru cei care fac primii pași în ale antreprenoriatului este de a fi curajoși și convinși de ceea ce vor să facă și să nu înceteze vreo secundă sa creadă în ei și în potențialul lor.

 

Unii dintre noi la 14 ani se gândesc cât de cool este să ai buletin, dar alții, precum Laurențiu, se gândesc ce să construiască pentru a îmbunătăți viețile a milioane de oameni și a-și trăi viața așa cum își doresc. Cu un background în Marketing (dezvoltat pe parcursul multor ani,  nu numai a studiilor de licență) și actual masterand în afaceri digitale și inovație, Laurențiu a „cochetat” de multe ori cu activitatea de business, punând încă din liceu bazele unei aplicații to-do care măsoara productivitatea utilizatorului și ulterior dezvoltând un magazin online de dropshipping. În prezent, afacerea de succes a lui Laurențiu este dedicată celor mai buni prieteni ai omului, DogBox, care este primul subscription box („cutie abonament”) cu hrană și jucării pentru câini din România. În fiecare lună sau la fiecare câteva luni, în baza unui abonament, „cățeii interesați” primesc o cutie cu jucării premium și recompense naturale. Pot fi comandate cutii și individual, fără un abonament. Laurențiu vă recomandă atunci când doriți să fiți antreprenori, să aplicați pentru o finanțare din fonduri europene. Chiar dacă nu trebuie să faceți ceva doar pentru bani, trebuie să aveți un plan realist, să știți cum să ajungeți unde v-ați propus. Altfel ideile rămân doar vise, dacă nu le transformați în obiective și le dați viață.

 

Povestea lui Mircea ca antreprenor începe cu un gând simplu, dar măreț – ca pe viitor să dezvolte o companie care să ofere pachete de servicii inovative și 100% personalizabile. Mai mult decât atât, Mircea își dorește să dezvolte o comunitate de oameni bine pregătiți care să ajute cât mai mult firme să se promoveze în mediul online. Cunoștințele acumulate în anii de studiu în cadrul Facultății de Contabilitate și Informatica de Gestiune l-au ajutat pe Mircea să treacă cu succes prin hățișurile birocratice necesare întocmirii tuturor documentelor contabile, la depunerea declarațiilor la ANAF, cât și la buna gestionare a resurselor din cadrul firmei sale. Sfatul pe care Mircea îl dă viitorilor antreprenori este acela de a nu renunța niciodată la visul lor indiferent de obstacole. De cele mai multe ori obstacolul se transformă într-un pas înainte și o motivație în plus, așa cum a fost în cazul său. Afacerea pe care Mircea o are, WEBGY LAND S.R.L., presupune realizarea de pagini web, magazine online, mentenanță website, iar principalul obstacol pe care a trebuit să-l depășească în gestionarea acesteia a fost timpul limitat. Mai exact realizarea tuturor activităților propuse a necesitat o eficientizare și mai bună a timpului disponibil și dezvoltarea competențelor de time management. Mircea învață din fiecare experiență prin care trece și vă invită și pe voi să faceți la fel – nu lăsați rutina să apară în activitatea voastră!

 

ZAMTUDO Consulting – un brand în domeniul agriculturii care se ocupă cu consumabile și piese de schimb pentru utilaje agricole. Societatea a luat naștere în momentul în care, Dragoș, fondatorul său, a devenit student la Facultatea de Marketing, tocmai din dorința de a învăța cât mai mult și de a dezvolta fructuos afacerea. Experiența de student l-a schimbat pe Dragoș, i-a oferit încredere și i-a confirmat că studiile ajută foarte mult la dezvoltarea afacerii. Experiența vastă în domeniul vânzărilor a făcut din Dragoș un întreprinzător fără temeri. Deși vârsta a fost un impediment la început, fiind mult mai tânăr decât majoritatea întreprinzătorilor din domeniu, acum este un jucător din ce în ce mai important.  În urmă cu câțiva ani, naivitatea și compromisurile nu i-au adus succesul meritat. Dar, la momentul actual, pentru el, greșelile nu sunt altceva decât lecții din care ai ce învăța, iar Dragoș este acum un antreprenor de succes, mult mai atent și, bineînțeles, nu mai face compromisuri.

Din pasiune pentru fotbal, prin societatea ZamTudo, s-a dezvoltat proiectul Liga Fermierilor, prima competiție de fotbal între fermieri, cunoscută la nivel național, la care poate participa oricine are legătură cu agricultura.

Principala motivație a lui Dragoș este familia, și-a dorit să fie, și a devenit, un exemplu pentru cei doi băieți ai săi, atât urmând cursurile Facultății de Marketing, cât și prin dezvoltarea afacerilor.

Sfatul său pentru viitorii întreprinzători este să aibă răbdare și să fie perseverenți, căștigurile nu apar de pe o zi pe alta, ci cresc organic. Oamenii de succes sunt oameni normali ca și noi, diferența constând adesea în modul de gândire!

 

La doar 20 de ani, Rareș Corcodel-Dinu deține, de doi ani, Racometal Creativ, o întreprindere care se ocupă cu fabricarea de construcții metalice, gama sortimentală fiind una extrem de diversă: de la scaune din fier forjat, până la hale, ateliere și alte construcții mari din structură metalică. Încă din copilarie, Rareș a fost atras de domeniul afacerilor, „crescând” practic în mijlocul afacerilor părinților săi, cele mai importante modele după care Rareș se ghidează în viață. Nu se poate lăudă cu experiență anterioară de business sau ca angajat, însă tot timpul petrecut alături de părinții săi, în special, în cadrul afacerilor acestora, și-a pus amprenta într-un mod pozitiv asupra dezvoltării sale profesionale și personale. Tot ceea ce este astăzi, este datorită părinților săi. Oportunitatea de a deveni întreprinzător s-a ivit cu lansarea programului Start-Up Nation 2018. A întocmit un plan de afaceri, necesar accesării programului de finanțare, identificând astfel existența unei cereri pentru produsele sale pe piața orașului Câmpina, zona în care activează întreprinderea. În plus, la momentul respectiv, cei mai importanți potențiali concurenți din zonă se îndreptau spre faliment, oferindu-i astfel lui Rareș acces facil către personal calificat în domeniu. „Vârsta” a fost un obstacol des întâlnit de Rareș în cariera sa antreprenorială, însă a știut cum să depășească fiecare piedică, cu mult tact. Chiar și în situația actuală, în tot contextul asociat pandemiei, Rareș încearcă să rezolve fiecare problemă pe care o întâmpină punând pe primul loc afacerea și angajații săi: „Producția a scăzut în această perioadă, dar acest fapt nu a dus la o reducere de personal, ci doar la o scădere a profitului.” În încheiere, inspirați-vă din povestea lui Rareș: „Dacă aș lua-o de la capăt, aș demara exact aceeași afacere, poate chiar cu mai mult curaj decât am avut prima dată și îndemn toți tinerii să-și pună la încercare creativitatea și curajul și să fie optimiști!”

 

După trei ani de experiență în domeniul consultanței privind accesarea fondurilor europene și guvernamentale, Miruna a decis să-și înființeze propria întreprindere. Astfel, în 2019 a luat naștere Chroma consulting agency – firmă specializată în pregătirea dosarelor în vederea obținerii de Fonduri Nerambursabile Guvernamentale și/sau Europene. După cum știți și voi deja, „un client mulțumit devine un partener de cursă lungă”, iar Miruna confirmă acest lucru. Mulți dintre primii clienți ai Chroma consulting agency au fost persoane cu care Miruna a lucrat anterior deschiderii propriului business. Miruna a decis să fie întreprinzător, în special, din dorința „de a deveni propriul său șef”, iar libertatea pe care o are în organizarea propriului program îi oferă o satisfacție deosebită. Însă, în același timp, antreprenoriatul „vine la pachet” și cu responsabilități: „deciziile pe care ești nevoit să le iei sunt cruciale pentru tine și pentru firma ta!” În plus, ca întreprinzător, trebuie să fii întotdeauna la curent cu noutățile, să inovezi, să găsești tot timpul cele mai bune soluții pentru clienții tăi. Astfel, un pas important pe care Miruna urmează să îl facă este diversificarea ofertei întreprinderii sale prin introducerea de cursuri autorizate, necesare viitorilor întreprinzători.

Miruna s-a gândit și la voi, colegii ei, studenți, viitori întreprinzători și v-a oferit următorul sfat: „Când realizezi că potențialul tău nu se reflectă în totalitate în ceea ce faci la momentul respectiv, atunci este timpul să faci o schimbare! Poți deveni întreprinzător! Alege un domeniu apropiat sufletului tău! Și nu uita! … Înainte de a demara o afacere, cercetează, analizează (în foarte mare detaliu) piața pe care vei intra!”

 

Mirona a crescut într-o familie de antreprenori, astfel era imposibil să nu încerce și ea acest domeniu („așchia nu sare departe de trunchi”). Înainte de a deveni antreprenor a fost angajată în domeniul consultanței de fonduri europene unde a descoperit că are o parte creativă pe care nu și-o putea manifesta acolo. De asemenea, își dorea să se cunoască mai bine și să își depășească limitele. Astfel dintr-un hobby de weekend a început primul business în domeniul evenimentelor oferind concepte personalizate în funcție de preferințele clienților pentru evenimente atât private, cât și corporate, pe care le integra vizual prin creații florale si papetarie de eveniment. Trigger-ul care i-a dat curaj să înceapă a fost o propunere de colaborare cu emisiunea Neața cu Răzvan și Dani, și așa a început povestea. Timp de 2 ani a oferit acest tip de serviciu, iar în momentul de față, în contextul social în care ne aflăm, având în vedere faptul că nu se realizează evenimente și astfel acest domeniu are de suferit, afacerea Mironei se află în faza de rebranding și de regândire a strategiei. Astfel, a ales să dezvolte împreună cu fratele ei care lucrează în domeniul IT un anumit segment din ceea ce făcea înainte și anume papetăria de eveniment și să încerce să intre cu aceste produse și pe piața internațională. În următoarele luni va fi gata și site-ul la care lucrează, papelink.com, unde vor oferi servicii de grafică personalizată prin intermediul platformei de e-comm pe care o dezvoltă. Sfatul Mironei pentru noii antreprenori este să aibă curaj și încredere în ceea ce fac, să își dorească mereu mai mult, să fie creativi, să gândească dincolo de limite și să nu neglijeze marketing-ul.

„Un produs/serviciu bun, nu ajunge la urechile consumatorului decât cu o strategie de marketing bună care se adresează segmentului de consumatori căruia îi este destinat.”

 

Pentru Gabriel, lumea antreprenoriatului s-a deschis în fața sa în pași de dans și tehnologie. Te poți întreba cum este posibil ca cele două să se îmbine? Gabriel ne spune secretul – participarea sa încă din timpul liceului la competițiile de dans sportiv și la cele de robotică l-au ajutat să se dezvolte armonios atât intelectual, cât și fizic, antrenându-și spiritul de competiție, pasiune pentru muncă și lucrul în echipă. Afacerea pe care Gabriel o dezvoltă încă din 2018, sub brand-ul Picromatics | Upgrading your future, oferă servicii de integrare soluții IoT (Internet of Things), atât în zona rezidențială (soluții Smart Home), cât și în zona publică și de business (monitorizare, eficientizare, control, automatizare procese), servicii centrate pe securitate și confidențialitate.

La specializarea Informatică Economică în Limba Engleză, unde Gabriel este student în anul III, a descoperit un univers cu profesori și materii de studiu de unde extrage idei, învață lucruri utile și găsește răspunsuri la întrebări pe care le are în activitatea afacerii sale, colegi grozavi și comunități studențești pline de viață.

Despre „călătoria” sa, Gabriel spune că a început timid, cu o colaborare, care mai există și astăzi în zona de marketing online, creare de website-uri, găzduire web, SEO și design grafic. Această activitate a devenit o sursă de finanțare pentru cercetarea și dezvoltarea liniei de soluții IoT, soluții de tip Smart Home și soluții de automatizare pentru zona de business. Vă sfătuiește să porniți de la nevoi reale, cum a fost în cazul său identificarea nevoii de a spori productivitatea, confortul, eficiența proceselor, monitorizarea activităților importante prin intermediul tehnologiei, atât acasă, cât și în business. Totodată, Gabriel privește încrezător în viitor, când își dorește să contribuie la accelerarea afacerii în zona serviciilor B2B și Smart City. Principiul pe care îl urmează este „Always do your best. What you plant now, you will harvest later.”

 

Acum 4 ani a plecat de acasă încrezut și sigur pe el, cu o idee foarte bine întemeiată și un optimism rar întâlnit. După ce a lucrat 3 ani în domeniu, a învățat și a acumulat experiență a decis să-și înființeze propria afacere. Dar nu totul este atât de simplu precum pare. Până la înființarea firmei Mirrors For Cars SRL, Gheorghe a trecut prin diverse obstacole pentru că firma care urma să ia naștere era singura din România, și încă este, pentru obiectul de activitate pe care îl desfășoară. Pe lângă domeniul legislativ cu care s-a confruntat, în primele luni de activitate Gheorghe era nevoit să transporte materia primă personal tocmai din Republica Moldova, totuși, materia nu era în conformitate cu cererea de pe piața din România, însă nu a renunțat. În urma multor căutări a identificat un alt furnizor care livrează astfel de materie primă. Astăzi Mirrors For Cars oferă servicii de reparare și schimb a oglinzilor auto, elementelor de încălzire ale oglinzilor, motorașelor de reglare și inscripționare a oglinzilor. După doi ani de activitate Gheorghe s-a gândit că niște studii în marketing ar fi foarte binevenite pentru orice antreprenor. Astfel în 2018 s-a înscris la facultatea de Marketing, iar acum este recunoscător profesorilor pentru cunoștințele împărtășite pentru că îi sunt de folos, iar atunci când le pune în aplicare realizează cât este de important să ai o imagine bună pe piață și să știi să comunici cu clienții. Sfatul pentru viitorii antreprenori este de a nu întreba pe nimeni ce afacere să își înființeze, în ce domeniu sau când. Când singur îți vei răspunde la aceste întrebări și vei simți, atunci să o faci.

 

Înconjurată de antreprenori încă de mic copil, Mara s-a visat mereu să ajungă unul dintre ei. Încă de la vârsta de 5 ani ea avea idei de promovare pentru produsele pe care le comercializau părinții săi. Cu 3 ani înainte de a-și deschide afacerea curentă, Mara împreună cu prietena ei au realizat o colecție de haine de vară pe care au vândut-o, cu ajutorul unei întreprinderi specializate, la Loft, în Mamaia. Ulterior, au înființat propria lor firmă care avea drept domeniu de activitate design de haine, dar,  în urma diverselor obstacole întâlnite în calea antreprenorială, aceasta a eșuat. Astfel, imediat după finalizarea studiilor liceale, Mara s-a angajat la firma mamei sale, în calitate de decorator floral. Timp de 3 ani a acumulat experiență în diverse domenii pentru că era implicată în mai multe activități, în special pe partea de marketing. Mara a ajuns să se ocupe de imaginea firmei, de promovarea acesteia prin diverse canale, dar și de realizarea unui website. Toate activitățile pe care ea le-a desfășurat au condus la o creștere semnificativă a numărului de clienți ai afacerii mamei. Astfel, Mara a realizat că aceasta este menirea și pasiunea ei. Din dorința de a fi independentă, dar și pentru că avea tot mai multe solicitări din partea firmelor de a îi ajuta în crearea website-urilor și a reclamelor publicitare, Mara și-a înființat propria afacere – Echo Consult. Aceasta are drept domeniu de activitate crearea de website-uri, materiale publicitare, reclame, social media … marketing, în general. Pe tot parcursul său profesional, Marei i-a fost foarte greu să găsească echilibrul între facultate și job. Dar, pentru o studentă foarte bună și perseverentă așa cum este Mara, nimic nu este imposibil! Inspirați-vă din povestea sa și urmați sfatul pe care vi-l oferă:  Investiți în voi, mai ales acum cât sunteți încă tineri și aveți mult timp liber! Participați la cursuri suplimentare legate de pasiunea voastră! Identificați oportunități, citiți și documentați-vă foarte bine despre domeniul în care doriți să inițiați afacerea!

 

După o perioadă petrecută în calitate de consilier vestimentar la un atelier de costume realizate pe comandă din București, David a considerat că deține experiența necesară pentru a se lansa pe această piață ca antreprenor.  Astfel, cu scopul de a face din vestimentație o carte de vizită pentru clienții săi, David a pus bazele atelierului său. Pasiunea pentru stil și eleganță, l-au motivat să împărtășească și altora principalele reguli de conduită vestimentară.

În prezent, ca student doctorand, David aprofundează domeniul fashion marketing-ului în afaceri, analizând tendințele în materie de modă masculină la nivel mondial.

Atelierul Suits by David C realizează costume, cămăși, pantofi și accesorii la comandă în sistem Made-to-Measure. În realizarea unui costum, David integrează mai multe elemente, cel mai important fiind felul în care acesta scoate în evidență nu doar ținuta clientului, cât și elementele definitorii ale atitudinii și personalității. De asemenea, tematica evenimentului, tendințele sezoniere și culorile recomandate îmbină perfect ținuta vestimentară creată de David.

La un an de la înființare, compania a fost premiată în cadrul galei Top 100 Designers in Men’s Fashion 2019, alături de marii competitori și a luat parte la 2 târguri foarte importante: Târgul de Crăciun al CCIFER și Târgul Mariage Fest 2020. David este acum un antreprenor cunoscut și un jucător important pe piața din România. Gândindu-se la studenții care vor să-și dezvolte propria afacere, acesta le recomandă să cunoască foarte bine domeniul respectiv, chiar într-o companie, și să demonstreze că ideea afacerii lor este una realistă. Nu uitați: totul ține de voi, iar implicarea este cheia succesului!

 

Visul lui Andrei din copilărie, de a crea mașini care exprimă sportivitatea absolută fără compromisuri, a devenit realitate în momentul înființării LP:One Motors, o companie producătoare de automobile pur sportive. Prototipul auto LP:One  ale cărui performanțe îl încadrează în segmentul „high performance car”, are avantaje-cheie: greutatea redusă (640kg) și un motor care dezvoltă o putere de 320 CP. Schițele prototipului sunt realizate de Marin Laurențiu.

Andrei este o persoană deschisă la experiențe noi, pasionat de business încă de la vârsta de 14 ani, și se caracterizează ca fiind extrem de ambițios. Astfel, Andrei refuză complet ideea că un lucru poate fi imposibil de realizat. Acesta consideră că atâta timp cât îți dorești cu adevărat ceva și ai un plan bine pus la punct pentru a obține acel „ceva”, nimic nu este imposibil.

Antreprenoriatul, sportul și domeniul auto sunt pasiunile care au stat la baza proiectului LP:One. Factorul adjuvant fiind cartea motivațională citită de Andrei la 15 ani, „De la idee la bani”. Andrei lucrează intens la proiectul său, se implică în foarte multe activități de antreprenoriat și pregătește numeroase surprize!Gândurile lui Andrei pentru viitorii antreprenori sunt multiple: „Pasiunea, răbdarea și efortul conduc la împlinirea personală și profesională! Ideea ta trebuie să fie de neclintit! Nu lăsa pe nimeni să-ți dărâme încrederea! Din succesul dorit, uneori face parte și eșecul. Așa că, rămâi întotdeauna motivat și luptă pentru visul tău! Orice ar fi, nu renunța!”

 

Deși are doar 19 ani, Tudor are un bagaj vast de cunoștințe și experiențe. Nu-i place să doarmă și nici să stea degeaba! Este foarte încăpățânat și crede că nu există ceva imposibil în această lume. Este preocupat de educație și crede cu tărie că oamenii sunt cei care determină schimbarea!  În acest sens, el însuși este un exemplu; se implică în mod activ în diverse forumuri de reprezentare a elevilor și tinerilor. În ceea ce privește cariera sa antreprenorială, prima sa experiență a fost în clasa a 7-a, atunci când a cumpărat un aparat foto și a început să facă poze la diverse evenimente, ajungând să colaboreze cu companii precum Red Bull sau Coca Cola. În plus, fiind pasionat de sport, a creat o revistă online de profil, în cadrul căreia, timp de un an și jumătate s-a ocupat de partea artistică, mai precis, de imagine/fotografie. În opinia sa, „antreprenoriatul îi curge prin vene”, fiind profund recunoscător părinților săi pentru spiritul său antreprenorial deosebit de dezvoltat pe care i l-au cultivat. De la tatăl său, antreprenor, a învățat că antreprenoriatul înseamnă libertate, dar a învățat și ce reprezintă eșecul și cum să îl depășească într-un mod constructiv. Extrem de curajos, energic, dornic să își asume riscuri și total împotriva ideii de a avea un șef, în martie 2020, chiar la începutul pandemiei, Tudor a înființat Feather Agency. Aceasta este o agenție de IT, marketing și comunicare bazată pe servicii integrate de digitalizare care crează și gestionează proiecte diverse, adaptându-se constant la cerințele pieței, membră ANIS – Asociaţia Patronală a Industriei de Software și Servicii și CNDT – Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală a Guvernului României.  Inspirați-vă și voi din povestea lui Tudor și urmați sfatul acestuia: Să crezi în ideile tale! Încearcă și fă totul din pasiune! Nimic nu este imposibil … mereu există cel puțin o soluție!

 

La 15 ani, Mauro a descoperit platformele de freelance și affiliate marketing. Tot atunci a învățat tot ce ține de marketing online. La vârsta aceea era considerat un tânăr atipic în grupul său de prieteni, însă acum studiază Marketing Online, programul de masterat din cadrul Facultății de Marketing.

Din pasiune pentru antreprenoriat, prin educația și susținerea morală primite de la tatăl său, în 2018, Mauro a înființat o afacere bazată pe comercializarea de produse atât personalizabile, cât și modele lucrate de către echipa lui. Astfel de produse fac referire la huse de telefon din silicon, tablouri canvas, postere, tricouri, hanorace și mousepads. Printery, proiectul sub „umbrela” Modac Retail Expert, este cea mai profitabilă afacere pe care Mauro o are împreună cu partenerul său, Daniel Constantin, pe care l-a cunoscut în cadrul facultății.

Experiența în marketing și-a conturat-o înainte de a începe această afacere, lucrând ca freelancer în domeniu. Astfel și-a dezvoltat multe abilități și a dobândit multe cunoștințe pe care le aplică acum în afacerea sa.Sfatul lui Mauro pentru voi, studenții, potențiali viitori întreprinzători este unul foarte realist și motivant: „Să nu încerci să faci totul de unul singur! Să nu-ți fie frică să ceri ajutor celor mai experimentați!”

 

Înainte de a decide că își dorește să studieze la ASE, Milena a fost admisă și la cursurile unei facultăți prestigioase de modă din Paris, moda fiind una dintre vechile ei pasiuni. Totodată, în prezent, moda este o formă de manifestare a creativității Milenei, care își valorifică talentul și priceperea prin gestionarea propriei întreprinderi, înființată în ianuarie 2020, având drept obiect de activitate recondiționarea hainelor vechi. Trecând prin mâinile Milenei, obiectele vestimentare prind din nou viață, ele fiind accesorizate ori pictate. Pe lângă recondiționare, Milena se ocupă și de croitorie.

Această inițiativă foarte curajoasă a început într-un mod simplu, dar surprinzător. La început, Milena nu intenționa să pornească o afacere, ci doar picta hanorace cumpărate, privind această activitate mai mult ca pe o formă de terapie, decât ca pe un job. Dar, cum pasiunea face chiar și din lucrurile simple ceva minunat, feedback-ul pozitiv nu a întârziat să apară. A urmat o perioadă în care a testat piața, recondiționând haine pentru prietenii săi, care au fost încântați de inițiativă și au început să le promoveze. Văzând că are succes, tânăra a decis să pornească propria sa afacere, în casa moștenită de la bunica sa, bucurându-se de sprijinul apropiaților. Astfel, chiar și în alegerea numelui firmei, Wolfreak, s-a lăsat inspirată de către o prietenă. Acum, afacera prinde din ce în ce mai mult avânt, Milena având în desfășurare un proiect amplu cu un investitor.

Deși afacerea există de puțin timp, creațiile Milenei au apărut deja în editoriale internaționale care au fost promovate în Europa, Asia și Statele Unite ale Americii. Hainele gândite de Milena sunt pentru oameni și visurile lor, nu pentru stereotipurile din societate sau ce este „la modă”, acest lucru oferindu-i originalitate și unicitate.Cei care doriți să porniți o afacere, nu ezitați să urmați sfatul Milenei: Îndrăzniți să gândiți și să acționați împotriva curentului! Învățați din propriile greșeli!

 

Obișnuința ne face să ne dorim să evadăm din cotidian și să încercăm să ne găsim propriile chemări. Acest lucru s-a întâmplat și cu Daniela Gherase, în vârstă de 40 de ani, studentă la Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice din București, în anul III.

Încă de când avea 22-23 de ani, Daniela a început să cocheteze cu domeniul antreprenorial, deschizându-și propriul magazin în orașul natal. A avut mai multe inițiative la care a renunțat, sau care au eșuat, ajungând astfel să renunțe la antreprenoriat în favoarea angajării într-o companie. Timpul a trecut, iar acum doi-trei ani, pe măsură ce munca zilnică de la birou devenea tot mai monotonă, Daniela a realizat că are nevoie de o schimbare și că ar trebui să-și valorifice spiritul antreprenorial. Astfel a luat naștere Papu – Let’s coffee together, o cafenea de specialitate în care Daniela a pus mult suflet și pasiune.

În ciuda dificultății găsirii unei locații optime, a birocrației și, în contextul actual, a pandemiei, Daniela și-a continuat activitatea, transformând-o pentru moment într-un to-go.

Daniela îi sfătuiește pe tinerii antreprenori să încerce pe cât posibil să învețe despre și să cunoască domeniul în care vizează să inițieze o afacere. Efectuarea unui stagiu de pregătire, sau angajarea în cadrul unei companii care activează în domeniu pot fi extrem de valoroase din punct de vedere al experienței și cunoștințelor acumulate.

Daniela le mai recomandă tinerilor să nu pornească singuri pe drumul antreprenorial, ci să găsească un prieten sau un apropiat cu care să împartă responsabilitățile și presiunea deschiderii primei afaceri.

 

Dacă vreodată simți nevoia să te încarci de energie pozitivă, câteva minute în compania Andrei Costrachevici, directorul creativ din spatele Kids Mag, sunt soluția! Andra, o persoană comunicativă, veselă, pozitivă, ne-a împărtășit că din fișa postului angajaților care fac parte din proiectul Kids Mad (aflat sub „umbrela” Fabric Design Street SRL), dar și din personalitatea brandului nu lipsesc starea de bine și fericirea.

Înainte de a-și începe propria afacere, Andra a fost angajată într-o multinațională, dar din păcate (sau poate chiar din fericire) nu și-a găsit locul acolo… Foarte mult însă s-a inspirat în povestea ei și în modul în care își duce afacerea mai departe din activitatea de voluntariat desfășurată în anii studenției la US ASE și ESN, dar și din experiența Erasmus în care Andra a plecat cu 2 valize singură, spre necunoscut (a.k.a. Martinica, o insulă în partea estică a Caraibelor). Întotdeauna Andra a avut încredere în ea, lucru pe care vă îndrumă și pe voi să îl faceți, să aveți curaj și să vă avântați chiar și în necunoscut, pentru că, chiar dacă la început experiența/aventura poate părea dificilă și cu multe bariere, la final, cu siguranță, aceasta se va dovedi una superbă. Mai mult, Andra vă transmite să vă dezvoltați inteligența emoțională și întotdeauna când creați un produs sau un serviciu, să fiți empatici și să gândiți din perspectiva clientului vostru, pentru a-i înțelege cât mai bine nevoile.
Kids Mag se ocupă cu distribuția de haine pentru copii, ideea aceasta de afaceri venindu-i Andrei dintr-o dorință de a răspunde cât mai bine evoluției viitoare a nevoilor de consum, fiind susținută în tot acest demers de prietenul său. Chiar dacă piața din România se prezintă ca având numeroase obstacole pentru un antreprenor (foarte volatilă, tendințe mereu în schimbare etc.), doritoare mereu de calitate superioară, Andra a luat din exemplele din familie pe care le avea încă de mic copil, dar și din cele întâlnite în rândul profesorilor săi care i-au arătat că merită să investești continuu în tine și în ambițiile tale. Andra este pasionată de psihologie, călătorii și fashion design. Astfel, Andra speră să își deschidă în curând un atelier în care să producă haine pentru cei mici și apoi să pătrundă chiar și pe piața europeană. Mereu se poate mai mult! … Acesta este motto-ul după care se ghidează. În final, alături de toate aspectele inspiraționale pe care le regăsiți în povestea Andrei, urmați sfatul acesteia: Ieși din zona de confort și fă cunoștință cu cât mai mulți oameni! Toți au o poveste pe care merită să o asculți! 🙂

 

În spatele fiecărei povești de succes stă un om puternic și ambițios, care crede cu tărie în visurile lui. Un exemplu concret în acest sens este Iulian, un tânăr antreprenor de 25 de ani, pasionat de domeniul energiei și cu un job care îi valorifică această pasiune.

În 2018, Iulian și-a deschis propria afacere, dorind să ofere ceva înapoi comunității care l-a crescut. Prin Asociația Călător prin România, Iulian caută soluții de promovare a turismului și culturii specifice fiecărui județ. Site-ul web le oferă vizitatorilor detalii despre obiectivele turistice, portul popular, cazarea și gastronomia din zona de interes.

Etapa de testare și validare a ideii a reprezentat prima barieră cu care s-a confruntat tânărul antreprenor. Ulterior, înțelegând complexitatea proiectului, Iulian a descoperit că avea nevoie de o echipă mai mare, dar și de resurse suplimentare. S-a confruntat cu reticența autorităților de a se implica în acest proiect dezvoltat de tineri, însă, dând dovadă de determinare și profesionalism pe durata prezentărilor și a negocierilor, colaborarea a început să funcționeze.

În timpul studenției era preocupat de dezvoltarea sa personală, citind cărți de business și încercând să identifice punctele tari și slabe ale companiilor descrise. S-a decis că vrea să fie antreprenor după ce a citit „Viața mea de început în afaceri” de Ben Casnocha. Iulian vede și în tatăl său un exemplu, acesta având propria afacere în domeniul imobiliar, de la care a învățat să fie atent, ambițios și perseverent.

Dacă ar trebui să le dea un sfat tinerilor antreprenori, aflați la început de drum, acesta ar fi să închidă laptopul, să iasă la aer, să asculte ce nemulțumiri și ce dorințe au oamenii și să încerce să găsească soluții pentru ele. Identificarea nevoii pe care urmează să o „împacheteze” într-un produs/serviciu este deosebit de importantă! La fel sunt și testarea prototipului realizat și valorificarea feedback-ului primit din partea apropiaților.

[qodef_carousel carousel=”firme” orderby=”title” order=”DESC” number_of_items=”5″ image_animation=”image-zoom” show_navigation=”yes”]

Sigla Cobi Bicycle

COBI Bicycle este primul centru de reciclare a bicicletelor din România. Colectăm, recondiționăm biciclete vechi și le revindem pasionaților de ciclism. Oferim, de asemenea, servicii de întreținere persoanelor care dețin deja o bicicletă. Magazinul nostru, care cuprinde o gamă variată de piese și accesorii de biciclteă, este disponibil atât online, cât și tradițional, în București, zona Universității.

Vino cu bicicleta veche, iar noi ți-o recondiționăm așa cum îți dorești! Date de contact Adresa: Strada General David Praporgescu, numărul 4A, sector 2, București 020037 Mobil: 0746664058 E-Mail: info@cobibicycle.com Website: www.cobibicycle.com

„GHS Software este o companie specializată în servicii de dezvoltare de software personalizat. Compania a fost fondată in iulie 2015, având la bază o echipă de tineri antreprenori cu experiență în industria software.

Aria noastra de servicii acoperă următoarele tehnologii software: – Software dedicat – Aplicații web – Web design – UI/UX – Aplicații mobile – Soluții de e-commerce – CMS – Sisteme de management al bazelor de date – Cloud computing – Consultanță IT Date de contact Adresa: Strada Nicolae G. Caramfil 22, București 077190 Mobil: 0747242884 E-mail: office@ghsoft.ro Website: www.ghsoft.ro

Listit.ro este o platformă de comerţ online dedicată produselor electronice, care se adresează persoanelor fizice şi juridice. Prin simplitatea proceselor de vânzare şi cumpărare, sistemul avansat de filtrare şi designul simplu şi minimalist, Listit îţi salvează timp şi te ajută să găseşti exact ce cauţi. Te poţi bucura de această experienţă atât de pe desktop sau laptop, cât şi de pe telefonul mobil sau tabletă.

Date contact Mobil: 0724558721 E-mail: contact@listit.ro Web-site: www.listit.ro

SELECT MEDIA SRL a luat naştere din dorinţa de a crea o agenţie de publicitate, specializată în exprimare vizuală, care să ofere servicii profesionale, produse de cea mai bună calitate şi consultanţă step-by-step pentru elaborarea și implementarea unei campanii publicitare adaptate nevoilor clienților.

SELECT MEDIA SRL propune o gamă variată de produse și servicii: obiecte promoționale personalizate, cadouri personalizate, tricouri și alte accesorii, calendare foto personalizate, fotografii, cărți de vizită, materiale promoționale, invitații, organizări de nunți, felicitări, marketing digital, consultanță specializată.

Date contact Adresa: str. Unirii nr. 14, Craiova Mobil: 0743870553 E-mail: select_media@yahoo.com Web-site: www.select-media.ro

Small Academy este un hub de tehnologie, robotică, programare și electronică, sub forma unor cursuri practice și interactive pentru copiii între 5 și 14 ani. La Small Academy nu predăm din manuale și nici nu scriem la tablă, aici copiii interacționează cu gadget-uri de ultimă generație, construiesc invenții, experimentează și deprind abilități noi: gândire critică, creativitate, comunicarea ideilor, lucrul în echipă. Cei mici descoperă că orice încercare este o reușită pentru că din ea învățăm ceva nou. Împreună înțelegem tehnologia și o aplicăm în viața de zi cu zi: Internet, imprimante 3D, roboți, circuite, inteligență artificială. Copiii învață cum să fie pregătiți pentru profesiile viitorului, într-un mediu prietenos și sigur pentru ei.

Date contact Adresa: Strada Dr. Iacob Felix 70, București 011041 Mobil: 0799.788.554 E-Mail: hello@small.academy Website: https://small.academy/

Yes Academy este o firmă de training și team building, care activează atât în România,  cât și în Europa. Oferim servicii inovative și creative pentru clienți persoane fizice și persoane juridice. Servicii oferite: Training:

  • MOVE to you! – atelier aplicativ de dezvoltare personală
  • Dancing with leadership – training pentru companii și top management
  • Conversații dificile – training pentru dezvoltarea angajatilor

Team building:

  • Oferim servicii de team building personalizate nevoilor tale. Avem o gamă largă de activități indoor si outdoor precum competiții culinare cu masterchef, MOUNTAIN BIKING, PAINTBALL, rafting, social teambuilding, racing, airsoft și alte zeci de activități personalizate. Putem organiza teambuilding-uri de la 10 angajați până la 600 de angajați.

Date contact Mobil: 0743080757 E-mail: office@yesacademy.ro Web-site: www.yesacademy.ro

sigla Yes Academy