Ce au în comun „downhill extreme”-urile de mountain bike și hainele și acesoriile din lână merinos și țesături fine pentru copii? (Aparent) nimic, dacă nu le-ar lega două studente ale Facultății de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine, secția engleză, din cadrul Academiei de Studii Economice din București, care au ales să lase confortul de acasă sau de la un job destul de sigur pentru a se lansa în antreprenoriat și a-și urma pasiunea.
Alexandra (Ada) și Georgeta (Gina) nu s-au întâlnit pe băncile facultății, între ele existând o mică diferență de câteva generații, dar inițiativele din business le-au adus împrună într-o sală de curs din Calea Griviței, joi seară, 15 noiembrie, pentru a discuta preț de câteva ore cu studenții care au participat la workshop-ul de competențe antreprenoriale „Antreprenoriat Where To?”, organizat de Societatea Antreprenorială Studențească și de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră ale Academiei de Studii Economice din București. Chiar dacă obiectul afacerilor lor diferă ca de la cer la pământ (sau ca de la un downhill alimentat de gravitație la experiența plăcută a unui princhidel care și-a tras un buff de merions peste frunte – dacă e prea mult jargon, mai bine vă lămuriți singuri pe site-urile mtbcup.ro și LittleBandit.ro), ceea ce le unește este experiența antreprenorială în sine și timpul investit în a face din hobby un mod de viață.
Cât de antreprenor ești?
Până să discute Ada și Gina, însă, am deschis atelierul de lucru cu Denisa Giorgi și Raluca Livinți, psihologi în cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră din Academia de Studii Economice din București. Acestea au discutat cu studenții despre câteva dintre provocările psihice pe care le poate ridica antreprenoriatul, expunerile fiind concentrate mai ales asupra momentului de intrare în afaceri, de înființare a firmei, când viitorul antreprenor este nevoit să își părăsească zona de confort și să ia o decizie îndrăzneață referitoare la ceea ce va veni. Chiar dacă au fost aduse în discuție și eventualele tensiuni de pe parcursul gestionării unei afaceri, accentul a căzut asupra fazei de întemeiere a business-ului, obiectivul comun al Societății Antreprenoriale Studențești și al Centrului de Consiliere și de Orientare în Carieră fiind de a le arăta studenților că antreprenoriatul este o profesiune în sine și că poate fi privit ca un domeniu de activitate alternativ angajării la o companie.
Tocmai de aceea, Denisa Giorgi și Raluca Livinți nu și-au încheiat intervenția până nu le-au oferit participanților un test psihologic de carieră, în urma căruia fiecare a putut identifica dacă și cât de deschis ar fi pentru a se lansa în afaceri.
De la portet până la natură și sport
După ce studenții din sală și-au putut face o idee despre profilul psihologic al antreprenorului dinăuntrul lor, Alexandra Ghiță le-a arătat, prin puterea propriului exemplu, cât de importante sunt în antreprenoriat asumarea de riscuri, dar și găsirea pasiunii. Alexandra a descoperit fotografia în liceu, în Brașovul natal, când după încheierea orelor de la Colegiul Național „Andrei Șaguna” urmau alte ore, de data aceasta, însă, prin oraș, în căutare de peisaje urbane sau de portrete care să se lase înghițite de lentila aparatului foto. Și tot așa până când lucrurile au devenit mai serioase, cu înscrieri la cursuri de fotografie iar mai apoi și de film și cu noi și noi experiențe, printre care și fotogtafia de sport. Cum Brașovul este unul dintre puținele orașe din țară cu patinoar și echipă de hochei, meciurile Coronei Wolves au devenit ocazie de practică. Asta până când Ada a nimerit, în mijlocul naturii, peste o competiție de mountain-bike, iar din acel moment lucrurile au început să capete contur: timpul tot mai mult petrecut pe lângă „băieții care se dau” i-au alimentat pasiunea pentru sportul pe două roți și i-au oferit mai multă înțelegere asupra fenomenului. Având în permanență aparatul foto la ea, după mai multe competiții, contactul a venit oarecum normal: „băieții” au observat-o și i-au spus că ei au „riderii” și concursurile, dar nu au expunere mediatică. Zis și făcut! Așa a început demersul de alcătuire a unei echipe de producție media (foto, film, sunet, text) pentru concursurile de downhill, iar, de acolo, implicarea tot mai puternică în organizare, până în sălile Federației Române de Ciclism care, și grație eforturilor Alexandrei, a început să acorde ceva mai multă atenție și MTB-ului, nu doar sportului de șosea. De la câteva fotografii la finalul orelor de la școală, Alexandra este acum direct implicată în organizarea de competiții de downhill și enduro prin pădurile țării, ocupându-se și de politica de imagine a Kronstadt Cycling, echipă de ciclism din Brașov.
Antreprenoriat și ceva flexibilitate
Dacă Alexandra s-ar bucura de ceva noroi și bolovani ascuțiți pe traseu pentru a-și face produsul mai interesant, Gina caută să le ofere clienților săi mai mult confort vestimentar, în special pentru copii. Iar, dacă la Alexandra antreprenoriatul a pornit din pasiune, la Gina a fost declanșat de nevoia unui sistem de purtare pentru bebeluși. L-a găsit la persoana care avea să îi devină partener de afaceri în LittleBandit.ro, magazin online ai cărui principali clienți sunt mămicile care își doresc cele mai bune haine și accesorii pentru copiii lor.
Pe lângă magazinul în sine, Gina a ținut să le povestească studenților că antreprenoriatul real nu este tocmai cel din filmele de Hollywood, în care a fi propriul șef înseamnă a te lăfăi în bani și a avea timp liber aproape nelimitat. Dimpotrivă, timpul liber aproape că nu există dacă îți dorești ca afacerea să funcționeze așa cum trebuie, iar nopțile nedormite sunt și ele nenumărate. Cât despre bani, aceștia sunt reinvestiți în afacere într-o asemenea măsură încât, la un moment dat, s-ar putea ca o cafea băută în oraș să devină un lux. Iar atunci, a urmat întrebarea din sală, de ce antreprenoriat? Pentru că, în opinia Ginei, îți oferă un program mai flexibil, în care antreprenorul poate decide singur asupra felului în care își împarte orele de muncă și cele de timp liber și pentru că oferă o mai mare împlinire emoțională comparativ cu alte joburi „de birou”.
Workshop „Antreprenoriat Where To?”
15 noiembrie 2018
Orele 18:00 – 20:00 (2h)
Sala 4007, Clădirea Victor Slăvescu, Calea Griviței 2-2A
Participanți: 40
Album foto disponibil AICI
No responses yet