Pentru primul interviu realizat de Societatea Antreprenorială Studențească a Academiei de Studii Economice din București, am avut plăcerea să discutăm cu Robert Miștovschi, student al Facultății de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine și fondator al Serafim Technologies, un start-up care dezvoltă soluții de business intelligence pentru agricultură, folosindu-se de cele mai noi tehnologii. Căutând să aducă agricultura românească în era digitală pentru a optimiza luarea deciziilor, Serafim Technologies a cunoscut o creștere rapidă și de succes, pe care Robert o pune pe seama „identificării unei nevoi clare, a timing-ului bun și a unei echipe devotate”. În următoarele rânduri, Robert ne dezvăluie opiniile sale referitoare la antreprenoriat, despre care crede că este „motorul progresului în societate”. Iar ca sfat pentru tinerii care caută să pornească în antreprenoriat: „să nu amâne pentru acel moment ipotetic, ideal, din viitor, în care au impresia că ar fi mai pregătiți”.

 

Societatea Antreprenorială Studențească: Cum a venit ideea de a te lansa în antreprenoriat? De unde s-a înfiripat această pasiune?

Robert: Consider că a fost mereu acolo într-o formă sau alta, influențată mult și de felul în care am crescut. Ea s-a activat în momentul în care am descoperit internetul, în anul 2006, și am început să lucrez la diverse proiecte, unele dintre ele având continuitate și în ziua de astăzi.

Apropo de pasiune, cât de important este ca antreprenoriatul să fie o pasiune? Cum vezi relația dintre emoție și rațiune în antreprenoriat?

Este extrem de importantă, nu văd altfel cum poți rezista în antreprenoriat fără a avea pasiune. Persoana motivată de pasiune va lucra și va rezista mai mult decât cea motivată doar de aspectul financiar. Ai nevoie și de pasiune și de rațiune în antreprenoriat, dar consider că trebuie să dezvolți un „macaz” pentru ele și să înveți în ce context și în ce situații este mai important să le folosești.

Ce te-a motivat mai mult la antreprenoriat decât la alte joburi?

Am început să muncesc de la o vârstă fragedă. Consider că asta m-a ajutat să-mi construiesc caracterul și să-mi răspund la unele întrebări importante legate de ceea ce vreau să fac și, mai cu seamă, să nu fac. Până să ajung la antreprenoriat am trecut prin multe tipuri de joburi, de la o extremă la cealaltă. În final, ceea ce m-a atras la antreprenoriat a fost descoperirea unui grad de complexitate și de imprevizibiltate care mă menține motivat și concentrat.

Care este misunea Serafim Technologies?

Misiunea noastră este să influențăm, prin tehnologie, un sector cu un grad extrem de mare de dificultate, dar, în același timp, și foarte important pentru umanitate: sectorul agricol. Căutăm să punem la dispozție informații cruciale pentru cei care au putere de decizie în agricultură.

Care au fost cele mai mari provocări la început de drum în antreprenoriat?

Nu te prea poți pregăti de un început de drum, deoarece te lovești de multe situații complicate pe care trebuie să le rezolvi într-un timp cât mai scurt. Când ești la început, însă, pentru a rămâne în joc, este extrem de important să te poți adapta și să poți învăța cât mai rapid.

Ai simțit vreo rezistență din partea industriei ca tânăr antreprenor?

Da și nu. Consider că există multe avantaje și oportunități pentru cei care doresc să meargă în direcția antreprenoriatului. Chiar dacă va exista, la început, o doză de scepticism din partea celor din jur legată de abilitatea ta de a putea livra ceea ce comunici, trebuie să poți demonstra că ești responsabil și capabil chiar dacă experiența nu este de partea ta.

De ce este important ca un antreprenor să dețină o viziune clară și cât de mult contează ca el să o poată comunica celor din jur?

La început sunt mari șanse ca viziunea să reprezinte cam tot ceea ce ai de oferit. Este important să știi cum să o comunici oamenilor din jurul tău pentru a-i determina să creadă în ea și să fie dispuși, alături de tine, să sacrifice lucruri din prezent și din viitorul apropiat pentru ceva ce, la acel moment incipient, statistic privind lucrurile, are șanse mici de reușită pe termen lung. Consider că viziunea este cea mai importantă abilitate pe care un antreprenor trebuie să o aibă.

Cum ai defini succesul în antreprenoriat?

Nu consider că există o definiție universală. Succesul este definit de fiecare antreprenor în parte. În cazul meu, succesul înseamnă a face lucruri care generează un impact (direct sau indirect) la o scară cât mai mare.

Mulți dintre cei care se gândesc la antreprenoriat o fac prin prisma banilor pe care îi pot câștiga, deși, adesea, realitatea nu corespunde așteptărilor. În opinia ta, care ar fi filosofia corectă în ceea ce privește relația cu banii în antreprenoriat?

Consider că banii în antreprenoriat trebuie să fie priviți strict ca pe o resursă care te ajută să execuți un plan. În momentul în care încetezi să îi mai privești rațional, începi să iei decizii proaste.

Cum arată antreprenorul ideal pentru tine?

Probabil o combinație între Jeff Bezos (CEO Amazon.com, Inc., n.a.) și Elon Musk (CEO Tesla Motors, Inc., n.a.).

Ce sfaturi ai oferi tinerilor care doresc să se lanseze în antreprenoriat?

Să plece la drum cât mai devreme și să nu amâne pentru acel moment ipotetic, ideal, din viitor, în care au impresia că ar fi mai pregătiți. Timpul este cea mai importantă resursă.

Categories:

Tags:

No responses yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentarii recente